Школом брзог читања и мудрог учења до бољег усвајања градива

Они који желе брже и лакше, уз мање труда и утрошеног времена да постижу боље резултате у школи, на факултету или послу, могу за то да се усавршавају на радионицама које се одржавају у „Школи брзог читања и мудрог учења”, која је у Новом Саду отворена у септембру прошле године.
1
Фото: приватна архива

Више од 70 полазника основношколског и средњошколског узраста, али и старијих суграђана, тренутно савладава убзравање читања и усваја напредне технике учења с идејом да то чине радије, брже и сврсисходније. У томе им помажу предавачи који су се и сами усавршили кроз исти програм који је сертификован, а који је истраживан30 година. Полазници су подељени у више група, а услов за похађање курса је да имају минимум девет година и да познају и ћирилицу и латиницу.  – Најпре се раде вежбе акомодације, фиксације ока и проширења видног поља, да би могли у минуту прочитати више речи, а за то постоји техника уз коришћење штапића или других помагала – прича једна од предавачица Александра Мајкић, и додаје да затим савладавају учење, које се разликује од стандардног школског система.

– Учимо их да не морају да читају једну лекцију по неколико пута да би је упамтили, него да себи организују градиво. То могу да раде тако што ће цртати лекције, дефиниције на одређен начин или их представљати кроз цртеже у неким мањим целинама, али то већ науче временом. Усвоје и користе технике, распоређују их, памте гомиле низова, предмета, тако што их поређају у неке просторе. Правимо необичне асоцијације које наш мозак боље памти. Поента је да своје учење обогате неким интересантнијим стварима и да се мотивишу. Што су бржи, то су мотивисанији, али је важно и да им сам процес не буде оптерећење.

Поента је да своје учење обогате неким интересантнијим стварима да се они мотивишу и што су бржи, то су мотивисанији, али и да им сам процес не буде оптерећење (Александра Мајкић

Наша саговорница објашњава да су деца много слободнија и креативнија од одраслих, којима је потребно више времена за савладавање. Полазници радионице, која се одржава једном недељно у њиховим просторијама у Улици Богдана Гарабантина 9 и траје два сата и 20 минута уз две паузе, доносе књиге или лектиру за читање, као и градиво које морају да савладају или домаћи који желе да ураде. Резултати нису толико брзо видљиви па програм захтева континуитет, али и вежбу ван наставе.

– Важно је да то што раде овде и усвајају, понесу са собом кући. Ако само дођу и раде с нама два и по сата па то више не примењују, јасно је да ће резултати доћи спорије или неће бити видљиви – казала је Александра. – Покушавамо да им повећавамо концентрацију, односно да ангажујемо обе хемисфере мозга. Сви имамо капацитет и можемо да га искористимо уз одређене технике. На првој радионици увек дајемо текст који нам је репер за то колико брзо читају, а већ после неколико часова се све драстично мења.


Бесплатна радионица 12. априла

Бесплатна радионица за децу и родитеље, на којој се заинтересовани могу упознати са школом и програмом, биће одржана 12. априла од 19.30 сати, а пријаве су могуће путем њихове истоимене „Фејсбук” странице или позивом на број 065/675-60-00.

Школа је, иначе, недавно добила награду „Балканс Ањардс 2019” за најуспешнији регионални пројекат у области образовања. Школа је реализована кроз пројекат у сарадњи с немачком компанијом „ДООР Траининг & Цонсултинг” из Визбадена. Школа је франшизног типа, па осим у Новом Саду, постоји у још неколико градова у Србији, али и у Подгорици, Сарајеву и Хрватској.


Циљ им је да четвороструко или петоструко убрзају читање, унапреде концентрацију и разумевање прочитаног, оспособе полазнике за брзо издвајање битних информација, троструко брже памћење и за планско учење у групи. Тренутно је у току упис одраслих, који ће се обучавати већ од априла, као и за групу школараца који ће на радионице кренути у септембру. Заинтересовани могу да се пријаве, односно информишу, путем телефона 065/67-56-000. 

В. Бијелић

Фото: Приватна архива

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести