Тродимензионална оригами-радионица за школарце у Будисави

За двадесетак ученика нижих разреда Основне школе „Иво Адрић” у Будисави јуче је у Огранаку Градске библиотеке „Ендре Ади” организована оригами-радионица на којој су деца имала прилику да савладају вештину савијања папира, али и да се добро забаве.
1
Фото: Dnevnik.rs

Огранак „Ендре Ади” је много више од места где житељи могу изнајмити и прочитати књигу. Захваљујући ентузијазму, ведром духу и креативности библиотекарке Софије Василић, та установа је израсла у мало дечје уточиште. Иако се простире на само 50 квадратних метара, позната је по бројним занимљивим радионицама јер, како каже библиотекарка Василић, књиге више нису толико популарне међу децом и младима. Ипак, она је успела да их, захваљујући радионицама, „намами” у библиотеку.

Инжењерка архитектуре Јелена Илић објаснила је да су у радионици коју је организовала учествовали ученици од првог до четвртог разреда српских и мађарских одељења. Како је казала, реч је о редизјану оригамија, односно тродимензионални облици од папира се залепе на подлогу. То је модернистички приступ, попут уметничког дела, те се њиме може оплеменити простор.

Фото: Dnevnik.rs

– Реч је о последњој од три радионици оригамија, односно вештине савијања папира – објаснила је наша саговорница. – На првој радионици деца су правила класичне оригами-облике, попут ждралова и цвећа. На другој су од хамер-папира резала разне геометријске облике, док су на трећој те облике савијала и спајала да би добила тродимензионалну слику. Посебно ми је драго што су ученици изузетно весели током рада, што значи да им је забавно и да их интересује и тај вид уметности.

Учитељица у ОШ „Иво Андрић” Бојана Даничић казала је да сарадња с библиотеком траје годинама, те да се неки часови често организују у том простору. По њеним речима, ђаци потпуно другачије доживљавају активности које се одржавају у библиотеци, посебно када је реч о ликовним радовима.

Ученици четвртог разреда Јелени Раденковић није било тешко да састави разне облике од папира.

На првој радионици деца су правила класичне оригами-облике, попут ждралова и цвећа.На другој су од хамер-папира резала разне геометријске облике, док су на трећој те облике савијала и спајала да би добила тродимензионалну слику (Јелена Илић)

– Лако ми је ишло све, али изгледа да на претходној радионици нисмо добро искројили неке делове па смо сада морали да их исправљамо – искрена је била наша саговорница. – Радујем се и волим да учествујем у свим активностима које се организују у библиотеци. Највише се забављам када добијем задатак током којег морам да сарађујем с вршњацима.

Анђела Миловац сложила се с Јеленом, али је напоменула да је било и захтевно јер је приликом склапања потребно бити прецизан. Осим тога, жао јој је што нису могли учествовати сви основци, те је обећала да ће настојати да несебично подели стечено искуство и вештину.

С. Ковач

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести