Унајмљивање венчанице од 200 до 700 евра

Припреме за прославу венчања увелико су почеле - нове колекције венчаница пристигле су у салоне, које нестрпљиве младе обилазе још од октобра. Сезона потраге за бурмама и тоалетама је у јеку, у шта смо се уверили и сами лаганом шетњом кроз Железничку улицу.
с
Фото: Д. Клашња

Цене изнајмљивања венчаница у једном од салона у Железничкој улици крећу се у распону од 200 до 600 евра, у зависности од модела и броја ношења. Новије креације су увек скупље. Како откривају продавци, најпопуларнији модели међу новосадским невестама су такозване принцес хаљине. То су кројеви који рамена махом остављају откривена. Дуге су и богато украшене цирконима и шљокицама. На другом месту су једноставни, елегантни сатенски модели. Продавачица додаје да су ове тоалете увезене углавном из Италије и Шпаније, а уз њих млада добија пратећу опрему, која је укључена у цену: вео, украсе за косу, корпе за кићење сватова, јастучад за бурме, али и хемијско чишћење пре и после ношења.

У салону прекопута тврде да је продајна цена венчаница троструко већа него када се изнајмљују, као и да су се за пет година рада продале само две.

– Девојке се ретко одлучују за куповину венчаница – рекла је продавачица. – Ми смо продали две женама које су се удавале у иностранству. Не знам тачно ни колико су коштале. Сећам се да је једна девојка долазила код нас и нудила да купимо њену, рекавши да ју је платила 1.500 евра. Изнајмљивање се и нама више исплати, јер за једну сезону набавимо од пет до осам нових хаљина. На јесен почиње шивење. Од децембра до јануара венчанице су већ у салонима. До краја лета не добијамо нове. Више нам се исплати да је изнајмимо осам пута за 400 евра, него да је продамо за 1.500.

Некада је салон зими био пун као кошница, није се знало ко је млада а ко пратња, будуће невесте би већ тада резервисале тоалете за мај или јун. Након короне све се променило. Сада је битније где ће бити прослава него каква ће бити венчаница, па се деси да током седмице нико и не сврати у салон

Како додаје трговкиња, раније је избор венчаница почињао већ у децембру. Салон је зими био пун као кошница, није се знало ко је млада а ко пратња, будуће невесте би већ тада резервисале тоалете за мај или јун. Након короне све се променило. Сада је битније где ће бити прослава него каква ће бити венчаница, па се деси да током седмице нико и не сврати у салон.

Фото: Д. Клашња

У трећем салону, који важи за најпопуларнији, затичемо потпуно другачију ситуацију. Ову продавницу, како сазнајемо, дневно посети око 20 девојака, од којих свака четврта резервише хаљину. Сезона је почела још у октобру, што значи да су неке хаљине резервисане и годину дана унапред. Најјефтинија венчаница стаје око 300, а најскупља 700 евра.

У једном од салона у Железничкој улици тврде да је продајна цена венчаница троструко већа него када се изнајмљују, као и да су се за пет година рада продале само две

Када говоримо о куповини бурми и вереничког прстења, злато полако излази из моде. Зато је наш први избор био специјализована продавница за сребрни накит. Када младенци сврате у ову радњу, пред њима ће се наћи широк избор прстења, од најједноставнијих модела, до богатијих комада са уграђеним цирконима. Бурме могу да се пронађу и по повољним ценама – од само 1.490 па до 4.990, у зависности од грамаже, док је највиша цена вереничког прстења 3.490 динара. Посебна „Вединг” колекција подразумева ексклузивније огрлице, које младе понесу на најсрећнији дан и коштају од 12.000 до 20.000 динара.


Понуда за младожење

Ни будуће младожење неће морати да одмакну далеко од Железничке улице како би се комплетно обукли за венчање. Биће довољно да се спусте у потходник и сврате у неколико бутика елегантне мушке одеће. Комплетна одела моћи ће да купе за суму од 7.900 до 15.000 динара, а уколико пожеле сами да направе комбинацију и пазаре одевне комаде појединачно, рачун ће износити од 14.500 до 16.000. Кошуље коштају од 2.200 до 3.700 динара, за сако ће издвојити 6.900, а за панталоне 3.900. Комбинацију ће употпунити краватом или лептир-машном по цени од 1.500 динара, кожним каишем од 1.800 и кожним ципелама од 6.900 до 7.900 динара.

Припреме за венчање подразумевају и одабир поклона за кумове. Младенци се најчешће одлучују да кума дарују сребрним дугмадима за манжетне, која могу да се купе у истој продавници по цени од 3.000 до 5.000 динара. Куми се, како откривају у радњи, купују комади накита, попут сребрне наруквице по цени од 2.000 до 7.000 динара или огрлице, које коштају од 3.000 до 8.000 динара.


Грам сребра кошта од 500 до 1.000 динара, док је грам злата 7.200.

Фото: Д. Клашња

Грам сребра кошта од 500 до 1.000 динара, док је грам злата 7.200. Како је сребро бар седам пута јефтиније, то је вероватно разлог више што се младенци све чешће одлучују баш за тај племенити метал

Како је сребро бар седам пута јефтиније, то је вероватно разлог више што се младенци све чешће одлучују баш за тај племенити метал. Минимална цена бурме у једној од скупљих златара износи 30.000, док најјефтинији веренички прстен кошта 15.000 динара. Најскупљи могу да стају и преко 50.000 динара.

Драгана Клашња

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести