Ватрогасци малишанима узор

Након обележене славе ватрогасаца Србије Несагорива купина (17. септембар) и поводом Дана сектора за ванредне ситуације, ватрогасно-спасилачка бригада Новог Сада организовала је тактичко-технички збор на Тргу слободе, где су позвали децу из новосадских вртића и основних школа.
ф
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Међу изложеном опремом налазило се навално ватрогасно возило, џип који вуче чамац, а који служи специјалистичком тиму за спасавање на воде, као и мало возило намењено гашењу пожара на отвореном, које је малишанима било најзанимљивије, а осмехе су мамили и шлемови и капе, дружење и загрљај са ватрогасцима, као и аутограми, те су деца махом одлучила да када порасту, желе да постану ватрогасци.

– Ватрогасно-спасилачка бригада искористила је прилику да подигне ниво свести код деце о ризицима од пожара, како би било што мање ванредних ситуација – рекао је командант ватрогасно-спасилачке бригаде Нови Сад Стојан Миловац. – Зато се и међу едукативним материјалом који смо поделили нашао и породични приручник за понашање у случају настанка ванредних догађаја и превентивне мере како до њих уопште не би дошло.

Како је заменик начелника Управе за ванредне ситуације у Новом Саду Иван Радисављевић казао, протекле недеље посећено је 38 вртића, школа и факултета на територији Јужнобачког округа да би се утврдиле неправилности у објектима и обавили саветодавни разговори и тако побољшала безбедност деце. Он је рекао и да је у плану обнова возног парка ватрогасних јединица, да пројекти за изградњу новог Регионалног центра Сектора за ванредне ситуације на Футошком путу израђују, као и да је у Новом Саду тренутно запослено 104 ватрогасца, али да је потребно више од тога.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

– Планирамо да се у нашој земљи и предузећима производе ватрогасна возила, да не зависимо од увоза и страних резервних делова, како бисмо имали изузетну базу за напредовање читаве службе – рекао је Радисављевић. – Плац за Регионални центар је одговарајуће величине и излази на неколико булевара, па ће мобилност и готовост јединице бити на највишем нивоу.

Радисављевић је истакао да ће регионални центар бити у служби целој Војводини, а нагласио је и да је захвалан Граду Новом Саду јер је возни парк богатији за три навална камиона, комби и четири путничка возила у које је Град уложио 83 милиона динара.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

– Приводимо крају план оформљавања нове ватрогасне јединице у Футогу, што ће растеретити јединицу у Новом Саду и значајно побољшати безбедност људи на потесу од Ветерника до Бачке Паланке – објаснио је Радисављевић. – Време стизања ће бити знатно краће, а направићемо реорганизацију градских ватрогасаца који ће прећи у Футог, док ћемо од Министарства унутрашњих послова и кадровских служби захтевати пријем нових запослених, како бисмо имали одговарајући број ватрогасаца у складу са европским стандардима и бројем становника.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Смотра добровољних ватрогасаца

Смотра добровољних ватрогасних друштава и такмичење у организацији Града Новог Сада биће одржано 26. септембра на Тргу слободе, а том приликом окупиће се јединице добровољних ватрогасних друштава из целе Србије.

– Желимо да обезбедимо боље услове за добровољна ватрогасна друштва која су интегрисана у систем заштите и спасавања, те се тренутно ради категоризација везана за опрему, људство и возила – рекао је Радисављевић. – Доста камиона из састава ватрогасних јединица им је на коришћење како би их опремили и оформили оперативне јединице које могу да сарађују са нашим јединицама када је то потребно.


Током великих шумских пожара у Грчкој који су буктали овог лета помагала су и два ватрогасца-спасиоца из Новог Сада, који су тамо боравили седам дана и вратили се неповређени, са новим и корисним искуствима. Како је командант Миловац казао и 35 новосадских ватрогасаца током десет дана смењивало се и помагало у гашењу пожара у Кладову и на Мокрој гори и Златибору.

– Од почетка године имали смо око 2.000 пожара на нивоу целог Јужнобачког округа, што је није алармантно, нити одскаче од дугогодишњег просека – објаснио је Стојан Миловац. – Искуство нам је показало да ће, уколико нам предстоји сушна јесен, бити доста пожара на отвореном простору, а поред тога што их гасимо, бавимо се и превентивним мерама како бисмо спречили паљења стрњишта и њива јер се тако у опасност доводе и други људи и њихова материјална средства.

Д. Андулајевић

 

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести