Виртуелна сарадња малих Срба и Руса у условима иозолације

Међународни анимациони пројекат „Мултимост”, покренут 2016. године с намером да подстакне децу и омладину Србије и Русије на сарадњу кроз креативно стваралаштво, учење језика, на изучавање своје културе и упознавање друге, на истраживање, повезивање и дружење, наставља се и у новим околностима у којима се нашао читав свет.
1
Фото: Са снимања песме „Карантин анимација”

Пројекат почива на анимацији, мултидисциплинарној дисциплини која обухвата различите видове уметничког изражавања – литературу, музику, цртање, сликање, вајање и покрет, а све их обједињује кроз примену савремене технологије, чиме је он постао пријемчив за укључивање деце и младих најразличитијих интересовања, способности и узраста.

По речима Злате Попов из Студија ДОМ у Сремским Карловцима, која, је с директорком Државне организације за дистрибуцију филмова „Новосибирск киновидеопрокат” из Русије Маријом Лендовом покретач пројекта, у мају је одржана међународна конференција преко платформе „Зоом”, на којој су ментори, учесници пројекта из Србије, Русије и Украјине, закључили да у условима изолације нису у могућности да с децом реализују снимање целог филма на задату тему, као претходних година, и да је преко потребно осмислити нове методе рада, који ће у датим околностима подстицати креативно стваралаштво, сарадњу и дружење.

– Одлучено је да током лета сваки ментор – учесник пројекта за себе  проналази нове методе, да бисмо се на јесен поново окупили и разменили искуства и запажања – каже менторка за српске учеснике у пројекту Злата Попов. – С намером да пројекат остане доследан успостављању веза на међународном нивоу, договорено је да сви учесници свој истражвачки рад усмере на прављење истог видео-клипа за песму „Карантин анимација”. Текст за песму написала је Љубов Лазарева, а музику компоновала Наталија Раковска, учеснице нашег пројекта из Новосибирска. Песма има девет строфа, и поделили смо је тако да учесници добију једнаку дужину клипа да анимирају. На тај начин ћемо добити видео-клип за песму у чијој изради је учествовало 11 студија из разних градова Србије, Русије и Украјине.

Песму је на српски језик превео Јаков Попов, а отпевао је Дечји црквени хор из Сремских Карловаца „Роман Слаткопојац” под руководством Александре Раденовић. Снимање је реализовано у студију Радија „Беседа”, а продукцију звука урадила је Марија Савановић.

– Анимирање дела песме за који је задужен Студио ДОМ остварено је на четири онлајн радионице реализоване преко платформе „Зоом” од 11. до 17. септембра – истиче Злата Попов. – На њима је учествовало десеторо деце и младих из Карловаца, међу њима су били ученици ОШ „23. октобар”, у оквиру школског Едукативног клуба под руководством учитељице Татјане Крстић, ђаци Карловачке гимназије, као и деца која се школују у Новом Саду.

Будући да је „Мултимост” током протекле године награђен Европском језичком ознаком, коју му је доделила Фондација „Темпус” у сарадњи с Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Заводом за унапређење образовања и васпитања, Француским институтом, Гете институтом, Италијанским институтом за културу и Институтом „Сервантес”, његови покретачи су сматрали да треба развијање језичких компетенција кроз пројекат да учине доступним већем броју деце. Зато су и покренули ширу акцију превођења и синхронизације дечјих анимираних филмова с руског језика на српски и обрнуто.

Пошто се у Русији не учи српски, филмове ће преводити деца из Србије с професорима, а синхронизоваће их заједно с вршњацима из Русије. Прва таква акција је реализована у ОШ „23.октобар”. Професор руског језика Данијел Метикош је са својим ученицима превео и синхронизовао на српски језик анимирани филм „Псећа прича”, за који су сценарио написала и снимила га деца из Санкт Петербурга.


Фестивал анимације од 20. до 24. новембра

Од ове године пројекат добија нови садржај, а то је Међународни фестивал дечје и омладинске анимације „ММ фест”, уз финансијску подршку општине Сремски Карловци и Градске управе за културу Новог Сада. Фестивал ће се ове године одржати у онлајн формату од 20. до 24. новембра. Биће то прилика за децу, омладину и студенте да прикажу своје радове и подвргну их мишљењу стручног жирија, затим да погледају уметничке радове професионалних аниматора, сретну се преко „Зоом” апликације са својим вршњацима широм света који се баве анимацијом, као и да науче нове технике рада и усаврше старе.


Реализацију пројекта до сада су подржали Општина Сремски Карловци, Градска управа за културу Нови Сад, Управа за културу Новосибирске области, Фестивал руског филма за децу „Бајке детињства”. Пројекту су се прикључили и студији из Италије, Украјине и Израела.

Фото: приватна архива

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести