Завршен 11. фестивал ношње, накита и оглавља

По речима организатора – Културног центра „Младост” – 11. фестивал ношње, накита и оглавља „Бисерна грана”, одржан од 4. до 7. октобра у Футогу и Новом Саду, успешно је завршен.
е
Фото: приватна архива

Окупивши културно-уметничка друштва и колекционаре из Грчке, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Румуније и Србије, одржана је традиционална ревија ношњи, накита и оглавља „Чујеш, секо, обуци се лепо” у Атријуму Музеја града Новог Сада, као и дефиле народних ношњи. Отворене су две изложбе, а концерте су одржали Василиса и група „Сербоплов”.

Председник стручног жирија задуженог за избор најбољих учесника био је етнолог-антрополог Иван Терзић, а остали чланови директор загребачког КУЦ-а „Травно” Јосип Форјан, кореографкиња и уметничка директорка СКЦ „Вук Стефановић Караџић” из Бачке Тополе Слободанка Рац, етнолог и кустос Музеја Југославије Милош Рашић и уметнички руководилац КЦ „Младост” Гордана Старачек.

У категорији женске ношње, трећа награда припала је друштву „Румлуки” из Александрије, друга је додељена збирци Марка Јевтића за женску ношњу београдске Посавине, а Плакету Фестивала и прво место добила је одежда обреновачког краја из збирке Лазара Милошевића. У категорији мушке ношње, прва награда – Плакета „Бисерна грана” додељена је Милану Ђорђевићу из Сврљига за одећу сврљишког краја, друга је припала Милану Сушићу из Бачке Тополе за ношњу Срба из источне Херцеговине, док је треће место заузео Дарио Пуљић из Крешева у БиХ за градску ношњу крешевских Хрвата.

Титулу најлепше девојке у традиционалној одећи понела је Љубица Богићевић из Обреновца, а најбећара Лучијан Журка из Темишвара. За целокупан утисак похваљена је збирка словачких ношњи Павела Суровог из Кисача, а за презентације Антонио Стојчески из Скопља и КУД „Николаје Балческу” из Барица.

– Посебно је задовољство што смо угостили представнике културно-уметничког друштва из Грчке – рекла је организаторка КЦ „Младост” Александра Добрин. – Оно по чему су заиста препознатљиви јесте женско оглавље које се зове кавули, а за које је потребно најмање пола сата да се постави на главу. Иначе, својим обликом посећа на шлем војника Александра Македонског. Постоји прича да су својевремено, кад је Македонија дошла у незавидну ситуацију, жене рекле: „Дајте нам мачеве!” и бориле се као амазонке. Понукан тиме, Филип Други је наредио својим војницима да предају своје шлемове тим храбрим девојкама и мајкама.

Међу занимљивијим истакло се оглавље које су носиле румунске удате жене, а састоји се од капе украшене великим бројем свилених машни, изврнутим и постављеним на несвакидашњи начин, али и српска капа златара, која је красила прелепу девојку из Темишвара.

Осим о одеждама, много тога новог могло се сазнати и о обичајима из држава-суседа. Тако је Туропоље приказало један који се својевремено изводио на Божић и по којем је момак девојци која му се свиђа давао јабуку.

– Уколико би је она прихватила као поклон, значило би да прихвата и њега као свог заручника. Међутим, врло често би свака налазила замерке удварачима, а ми смо једну комичну сцену видели с момком који је знатно нижи од девојке – рекао је Милан Степанов из КЦ „Младост”, додајући да су пажњу привукли и гости из Македоније, у одећи коју је између Божића и Богојављења, уз русаље, у ритуалном плесу са сабљама, носила наоружана поворка мушкараца.

С. Милачић

 

 

Пројекат „Развој културног и уметничког стваралаштва” реализовао је „Маркет ИТ Маркетинг енд ПР”, а суфинансиран је од Града Новог Сада. Ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести