Зимска опрема од 1. новембра: За монтажу и баланс гума око 2.100 РСД

НОВИ САД: Према речима пословође у компанији “Кемоимпекс” Немање Кукуља, гужве при промени гума у зимске почеле су да се стварају већ 1. октобра, док су термини за монтажу у вулканизерским радионицама махом попуњени све до краја месеца.
z
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Како пише у Закону о саобраћају, када је на путу снег и лед, обавезна је употреба зимске ауто-опреме, односно зимских гума на којима дубина газећег слоја не сме бити мања од четири милиметра, а Саобраћајна полиција за кршење тог Закона може казнити физичко лице износом од 6.000 до 20.000 динара, правна од 100.000 до 800.000 динара, док се предузетници кажњавају износом од 50.000 до 200.000 динара.

Поред зимских пнеуматика, у гепеку се морају наћи и ланци за снег у деоницама пута где је саобраћајним знаком одређена обавезна зимска опрема, док возачи у насељима немају ту обавезу. Куповина ланаца за снег за оне који зими не одлазе из Новог Сада постала је ставка којој се пажња не посвећује, будући да је сваке зиме све мање снега. Оне који не желе да их снег и поледица изненаде или планирају зимско путовање, “чарапе за снег” ће коштати од 2.800 до 3.400 динара за оба погонска пнеуматика, док је за ланце потребно издвојити између 1.400 до 5.500 динара у зависности од димензија гума, а сет од 10 везица за снег стаје 1.200 динара.

– Више се не чека 1. новембар за замену гума јер тада све фирме и физичка лица морају имати зимске гуме, без обзира на то што је напољу можда 20 степени Целзијусових – рекао је Кукуљ. – Цена баланса и монтаже гуме увек зависи од величине точка, али и од тога да ли се код вулканизера купују гуме или се доносе своје.

Замена гума, са монтажом и балансом, уз куповину гума у том сервису кошта од 520 до 1.090 динара по точку, док, уколико се доносе гуме, монтажа и балансирање коштају између 850 и 1.870 динара.


Хотел за пнеуматике

За возаче који не желе да користе унивезалне пнеуматике, а након сезоне брину о томе где ће сместити вансезонске точкове и да ли ће они бити адекватно заштићени, ту су и такозвани “хотели за гуме”. Цене складиштења варирају у зависности од сервиса, па је на месечном нивоу потребно издвојити око 100 динара.

У компанији “Кемоимпекс”, чување комплета од четири гуме кошта 480 динара, док комплет од четири точка стаје 600 динара месечно. Како наводе, приликом преузимања гума или точкова, запослени компаније их прегледају и дају своје препоруке о њиховој исправности.


Замена пнеуматика углавном се заказују, те је сајту компаније “Кемоимпекс” то могуће урадити у неколико кликова, без личног доласка или позива телефоном. Ипак, како Немања наглашава, увек се оставља око 40 одсто слободних термина за оне који долазе незаказани, а на промену гума чека се око сат времена.

Широм Новог Сада могућа је и куповина половних пнеуматика, док је за нове потребно издвојити од 4.100 до 58.700 динара. Универзалне гуме, које се користе и лети и зими, коштају од 3.700 до 19.000 динара.

Сваке године, из Агенције за безбедност саобраћаја апелују на возаче да у периоду од 1. новембра до 1. априла користе зимске гуме, чак и када на коловозу нема снега, леда и поледице јер на ниским температурама летње гуме губе своја својства, лакше проклизавају и имају дужи зауставни пут.

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести