Ближе се коначни резултати парламентарних избора, Вучић отвара врата за разговоре о новој влади

Републичка изборна комисија требало би средином ове недеље да прогласи коначне резултате парламентарних избора у Србији, три месеца након што су они одржани заједно са председничким и београдским.Председник Србије Александар Вучић положио је свечану заклетву пред парламентом 31. маја и отпочео други мандат на функцији шефа државе.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Београдским одборницима почео је да тече мандат од 11. јуна, тако да је још остало да заклетву положе посланици републичког парламента, чиме би био заокружен цео изборни циклус од 3. априла. После петог гласања у Великом Трновцу, окончан је спор око једног мандата између СПС-а и Коалиције Албанаца Долине, тако што ће народни посланик, како сада ствари стоје бити Шаип Камбери. Како оценио програмски директор ЦеСида Бојан Клачар, “ово значи, мислим и први пут, да су на својим мањинским листама у парламент у исти сазив ушли представници бошњачке, мађарске, хрватске и албанске мањине”. Према обећању лидера социјалиста Ивице Дачића, СПС неће бити препрека за проглашење изборних резулата.

- Желим да кажем да ћемо ми ставити државне интересе изнад политичких или страначких. Нећемо улагати никакве приговоре, жалбе нити било шта, не зато што је све било регуларно него да се ово не би претворило у игру без граница и да не би било бесконачно понављање ових избора. Што се нас тиче, та прича је завршена - био је изричит Дачић већ дан након гласања у селу надомак Бујановца, иако су они значили један мандат мање за СПС. Поручује да је његова  странка спремна да настави сарадњу са Српском напредном странком, што, напомиње није никаква новост, јер СПС и СНС имају веома добру сарадњу већ 10 година.

- Ти резултати су били веома добри и логично је да у складу са нашим заједничким циљевима наставимо и сарадњу и када је реч о парламенту и новој Влади Србије - констатује Дачић, уз опаску  да разговори о новој Влади Србији још нису почели, због понављања гласања у Великом Трновцу. Уколико ове недеље буде званично стављена тачка на резултате, прва седмица у августу била би крајњи рок за конституисање Скупштине Србије. Након тога креће рок од 90 дана, колико има времена за избор нове владе. Али, ако се узму у обзир најаве да је потребно да што пре стартује нови тим из Немањине, могло би се десити да Дачић, одмах након што РИК подели мандате народним посланицима, закаже конститутивну седницу парламента и да Србија добије нову владу већ у првим данима августа. У сусрет разговорима на Андрићевом венцу, које ће председник уприличити са парламентарним странкама, не стају спекулације о томе кога ће све Вучић, као лидер најјаче странке, позвати у владајућу коалицију. Члан Председништва СНС и донедавни заменик градоначелник Београда Горан Весић нада се да ће мандат за састав нове владе добити особа из СНС јер је реч о странци са највише посланика.


Шта ће донети политичку стабилност

Истовремено са кадровским дилемама, остаје још једна непознаница, колико ће трајати нова влада. Након прошлих избора, Вучић је одмах након затврања биралишта њен век орочио на нешто више од годину и по дана. Уколико се буде ишло наредног пролећа на нове београдске изборе, тек треба да се види, да ли ће СНС у жељи да обезбеди бројнију, евентуално двотрећинску парламентарну већину, кренути и на нове републичке. Наиме, досадашњи коалицони партнери - листа „Александар Вучић – Заједно можемо све“ освојила 120 мандата, СПС и ЈС 31, Савез Војвођанских мађара пет и Зукорлићева Странка правде и помирења три мандата, заједно имају 159 мандата, насупрот прошлом сазиву у коме од 250, само седам посланика нису били чланови владајуће коалиције, због опозиционог бојкота избора. 

Одлука о трајању владе свакако ће зависити од тога шта за СНС и Вучића значи политичка стабилност и да ли ће желети, као што је до сада био случај, да већ у старту имају већину од 126 посланика са своје изборне листе. Насупрот томе, могу да процене да им политичку стабилност доноси шира коалиција, те да у владу треба позвати и неке опозиционе странке, или посланике.


- Заједно са СВМ имамо већину за формирање власти. Тада ћемо разговарати и о коалицијама. Досад је СНС увек стављао интерес државе испред партијских, и увек смо се трудили да направимо шире коалиције, како бисмо могли да успешно спроводимо реформе. Тада ћемо као странка донети одлуку о томе ко ће нас представљати у свим органима. То ће бити на предлог Вучића, а сигуран сам да ће странка предлог и прихватити. Његово је легитимно право да изабере кога жели у тиму сарадника, а уколико сматра да је мој рад добар, претпостављам да ћу бити део тог тима – каже Весић. Када је реч о бројним спекулацијама на рачун тога коју ће функцију он заузети у новој влади, Весић примећује да је ту реч о страху од конкуренције.

- Када дође неко ко ради, ствара се страх код оних који раде мање, јер је тада њихов нерад евидентан. Сви ти што причају, они све добро знају. Знају шта ја мислим, шта Вучић мисли, само не знају шта ће они да раде, не знају да треба да раде, не знају да кажу реч о сукобу у Украјини, о сукобу Стефановића и Хркаловићеве, ништа о притисцима на Србе са КиМ… Знају само да иду около и да трачаре – констатовао је Весић.

Још увек актуелна премијерка Ана Брнабић у више наврата је поновила да се нада да ће нова влада бити оформљена у што краћем року, додајући да се томе нада и председник државе. Што време више одмиче, све чешће се у круговима аналитичара помиње могућност да би она и након ових избора могла бити на челу владе, тим пре што у претходна два пута није изгурала по цео мандат. За сада се осим ње као сигурно име у влади наводи још једино министар финансија Синиша Мали, док су сви остали на кадровској вртешци, са неизвесношћу на коју фотељу би их она могла довести. Непознаница је и колико ће која странка добити министарских места, пошто је прошлог пута Вучић, рецимо, ресоре уступио Гордани Чомић и Ратку Дмитровићу, која су на изборима наступали као опозиција.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести