Хрватска има прилику да унапреди однос према Холокаусту

ЗАГРЕБ: Потпредседница хрватске владе Ања Шимпрага, из Самосталне демократске српске странке (СДС С) данас је у Јадовном код Госпића, у оквиру Дана сећања на жртве усташког режима у том логору, рекла да Хрватска идуће године председава Међународним савезом за сећање на Холокауст и да има прилику да унапредити свој однос према Холокаусту.
jadovno, tanjug
Фото: TANJUG/ FOTO HINA/ MLADEN VOLAREVIĆ/ nr

"Хрватска идуће године председава Међународним савезом за сећање на Холокауст и има прилику да унапреди свој однос према Холокаусту, геноциду Другог светског рата, валоризује свој однос према страдању, жртава фашизма", рекла је Шимпрага. Поручила је да је задатак свих да разговарају и одговоре на питање како примерено санкционисати говор мржње те покличе и истицање знамења злочиначког режима НДХ.

У говору на комеморацији изасланик председника Републике Србије Веран Матић позвао је све да се сећају жртава, али да се притом не сеје мржња, да се суди злочинима попут овога у Јадовном, али да се притом не суди и будућим покољењима како би се ослободили терета кривице они који нису криви, али не на начин да се рехабилитирају усташе и НДХ.

Матић је, какко преноси Хина, позвао да се посветимо и ексхумацији и идентификацији свих несталих у рату 90-их. "То ће бити велики допринос, не само бољим односима Хрвата и Срба у Хрватској већ и односима Србије и Хрватске, а у тој нам мисији требају искрени подстицаји, а не спотицања, поготово они које производи политика заборава, негирања и злоупорабе".

На борбу против манипулације прошлошћу позвао је у име СНВ-а саборски заступник Борис Милошевић, који је комплекс усташког концентрационог система Госпић-Јадовно-Паг назвао "страшним местом злочина које ни пре ни данас није добило пажњу какву заслужује".

Нагласио је да је "данас нужно да се не допусти да у друштву озбиљан простор заузму ксенофобичност, нетолеранција, радикализам и екстремизам.

Председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста РХ Фрањо Хабулин је убијање хијаде људи у логору Јадовно назвао монструозним злочином геноцидног усташког режима. Устврдио је да је уназад 30 година ревидирана историја истиснула истину о НОБ-у, тако да данашње генерације стасају у незнању ко је стајао на којој страни, ко је био на правој страни, а ко је, као на овом месту, у 55 дана ликвидирао око 40.000 људи, углавном Срба, Јевреја и Рома, и то само зато што су били други и другачији.

"Млади морају знати нашу историју, узроке и последице Другог светског рата, а огромна одговорност за то је на актуалној власти", навео је Хабулин.

Координатор јеврејских општина у Хрватској Огњен Краус рекао је да они у последње две године покушавају да уједине представнике жртава расних закона тзв. НДХ. Али, истакнуо је, осећа се као ''Дон Qуијоте'' кад види да се не успева доћи до закона којима би се забранило усташко знаковље, већ се у друштву изједначавају усташе и партизани, а и даље постоје улице које носе имена злочинаца попут Јуре Францетића и Миле Будака.

Он је поставио питање "докле ће владајући да избегавају да долазе на овакве комеморације, односно да на њих шаљу оне изасланике који су и сами представници народа жртава".

Епископ горњокарловачки Герасим и главни рабин Луциано Прелевић одржали су верске обреде парастос и кадиш код Шаранове јаме, у којој и данас леже кости побијених Срба, Јевреја, Рома и Хрвата.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести