Конференција о регионалној стабилности: Суживот као задатак свих

Питање суживота није апстрактан појам, већ је то бољитак за сваког грађанина у региону.
1
Фото: Dnevnik.rs

Тамо где се људи гледају преко нишана, тамо где је немир, тамо нема ни економског напретка, речено је, између осталог, на Трећој конференцији о регионалној стабилности која је отворена јуче у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада.

У дебати су учествовали новинар портала Индеџ.хр Гордан Духачек, др Драган Марковина из Сплита, др Сара Шпелец из Марибора, дипломата др Зоран Миливојевић из Београда и директор Хуманитарног центра за интеграцију и толеранцију из Новог Сада Ратко Бубало.

– Наша идеја водиља је да овом конференцијом говоримо у прилог миру, добросуседству и сарадњи и да позовемо крем: интелектуални, морални и елиту у сваком другом смислу, да говоре о сарадњи и добросуседству – рекао је на отварању директор Културног центра Бојан Панаотовић, идејни творац конференција.

Конференцију је званично отворио члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић, који је рекао да је добро што се о добросуседству, сарадњи и стабилности разговара управо у Новом Саду, граду познатом по мултикултуралности и суживоту, граду који је поносан на своје различитости.

– Регионална стабилност је предуслов за политичку, економску, културну и сваку другу стабилност – рекао је Рожић. – Наравно, за толеранцију и разумевање залаже се свако хумано друштво, али да бисмо те вредности и достигли, морамо, пре свега, да се добро разумемо, да се поштујемо и да негујемо културу дијалога.

Он је непоменуо и да је веома добро што се таква конференција одржава у установи културе, јер култура повезује људе, јача осећај припадности заједници и формира идентитет.


Одговорност политичких елита

За српског каријерног дипломату др Зорана Миливојевића регион улази у деликатну ситуацију, што због глобалних односа, што због догађаја у самом региону. Он наводи да највећу одговорност, по правилу, имају политичке елите, али и утицај интелектуалаца може допринети томе да се та њихова одговорност дигне на виши ниво.

– Парадокс је да интелектуалци, млади, спортисти, културни радници боље и више сарађују него што је то типично за политичке елите и државне структуре, које су у суштини најодговорније. То би требало да им буде порука и методолошки приказ – да афирмацијом дијалога побољшавамо укупан контекст, а погото сада када се квари на штету свих нас – закључио је Миливојевић.


Новинар портала Индеџ.хр Гордан Духачек казао је да се односи у региону по правилу погоршавају уочи парламентарних избора и да су међурегионални скупови на којима се говори о помирењу веома важни јер могу извршити јавни притисак на политичке елите које доносе одлуке.

Историчар из Сплита др Драган Марковина рекао је да у региону постоји значајан број људи који се залаже за мир у суживот, али и значајан број оних који се томе опиру и који су, изгледа, много утицајнији, што се види по резултатима избора. Он је додао да прошлост треба да се остави иза и поведе прича о будућности.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести