Николић: Закопавају јаме у које су усташе закопавале Србе

Загребачки Жупанијски суд у целости је поништио пресуду надбискупу Алојзију Степинцу, који је 1946. осуђен на 16 година затвора и присилног рада и на
stepinac alojzije/Jutjub
Фото: stepinac alojzije/Jutjub

петогодишњи губитак политичких и грађанских права. Захтев за ревизију поднео је Степинчев рођак.

Одлуку ванрасправног већа образложио је судија Иван Турудић, који је председавао судском већу. Рочиште је било затворено за јавност. Он је рекао да је пресуда Алојзију Степинцу из 1946. поништена јер „грубо крши садашња и тадашња основна начела материјалног и процесног кривичног права цивилизованог дела човечанства”.

– Основна кривица која се Степинцу ставља на терет је чињеница да је у време НДХ био загребачки надбискуп – рекао је судија Турудић. – Сам се запитао током суђења: Па шта је требало учинити? Отићи у шуму или побећи у Лондон? Он се одлучио да остане са својим народом, с којим је био и за време југословенске монархистичке диктатуре и за време Титове комунистичке диктатуре.

Иначе, ревизија те пресуде омогућена је изменама закона из 2009. године, који предвиђа да особе које су судови бивше Југославије осудили за време комунистичке владавине за политичка, политички мотивисана кривична дела или друга дела, ако је до осуђујуће одлуке дошло злоупотребом политичке моћи.Степинац је пре неколико година проглашен блаженим, а затим је Ватикан покренуо његову канонизацију, чему су се, међутим, успротивиле држава Србија и Српска православна црква.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је  да поништавање пресуде хрватском надбискупу Алојзију Степинцу представља својеврсни притисак на папу да одустане од утврђивања истине и канонизује бившег кардинала.

– Хрватска затрпава јаме у које су усташе закопавале Србе, али ако овако настави, ископаће понор у који ће да упадне и остане сама без подршке цивилизованог, анифашистичког и антинационалног дела човечанства – рекао је Николић, након што је загребачки Жупанијски суд поништио пресуду Степинцу. – Степинац никада није осуђен у Хрватској, како у НДХ, тако и у данашњем правном следбенику те усташке државе. Осуђен је у Југославији, а Србија је правна следбеница свих земаља бивше Југославије, и с тим су сагласне све новостворене државе.

Он је навео да је свој став о Степинчевој улози у Другом светском рату пренео папи Фрањи у директном разговору приликом посете Ватикану.Председник је додао и да лично припрема доказни материјал који ће предочити комисији, најпре представницима СПЦ.– Поглавар Римокатоличке цркве ми је рекао да неће журити с одлуком зато што би Степинац био први хришћански светац кога СПЦ и остале православне цркве не би признале – рекао је Николић.

Након низа сусрета представника српске државе и Цркве са званичницима Ватикана и сусрета председника Србије Томислава Николића, прошлог септембра, с римским папом Фрањом, тај поступак канонизације је привремено обустављен, а истовремено је формирана комисија СПЦ и хрватске Католичке цркве, која би уз посредовање Ватикана требало да утврди чињенице о животу и делу Степинца, који се сматра одговорним за многе жртве Срба, Јевреја и Рома у Другом светском рату.

„Одлука суда у Хрватској о поништењу суђења кардиналу Алојзију Степинцу је још једна одлука која ће врло свесно да испровоцира грађане Србије”, навела је у изјави потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић. „То такође показује и степен неодговорности хрватске политичке елите”, истиче се у њеној писаној изјави, и указује на то да та одлука неће допиринети бољој сарадњи Србије и Хрватске, њихових грађана, као ни сарадњи у региону.
Она је напоменула да верује да је само окретање будућности, а не константно и злонамерно копање по прошлости, једини прави пут да би грађани наших двеју земља живели у миру и имали бољи живот. „Посао свих одговорних политичара јесте да учине све даби наше две земље сарађивале на добробит наших грађана, а да историчарима препустимо да се баве својим послом и улогама појединаца у њој”, истакла је Зорана Михајловић. 

С. Станковић
 

Дачић: Да ли су следећи Хитлер,Павелић, Мусолини?

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је одлука о поништењу пресуде ратном злочинцу Степинцу у ствари рехабилитација фашистичке усташке НДХ.
– То није само српско-хрватско питање, то је светски и европски проблем јер УН и ЕУ забрањују рестаурацију фашизма и фашистоидних идеологија – поручио је Дачић. „ Степинчеве речи на Ускрс 1941. године да је ‘НДХ створена Божјом милошћу, мудрим и пожртвованим радом Поглавника (Павелића) и усташког покрета, те вољом наших савезника (Хитлера и Мусолинија)’, као и да је ‘НДХ најзнаменитији догађај у животу хрватског народа’, најбоље говоре и о Степинцу и о онима који га рехабилитују.
– Да ли је то могуће у Европској унији, која је створена на победи над фашизмом? Ако ЕУ то прећути, следећи за рехабилитацију су Анте Павелић и његови шефови Адолф Хитлер и Бенито Мусолини, које је Степинац благосиљао – закључио је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова Србије.
 

Линта: Срамота

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је јуче да поништавањем пресуде Алојзију Степинцу, као и покушајем његове канонизације, „Хрватска шаље јасну поруку да је злочиначка НДХ била истинска воља хрватског народа за својом државом а да су усташе биле борци за хрватску слободу а не највећа љага и срамота у хрватској историји”.
„Изјаве хрватских званичника да је данашња Хрватска наследница ЗАВНОХ-овске Хрватске су обична пропаганда за међународну заједницу – истиче Линта. – Бројне чињенице непобитно показују да је Алојзије Степинац злочинац јер је активно учествовао у стварању фашистичке НДХ, јер се заклео на верност и подршку Павелићевом режиму, јер је био иницијатор прекрштавања православних Срба и јер никад није протестовао против оснивања Јасеновца и других концентационих логора за Србе, Јевреје и Роме”, истиче се у Линтиној писаној изјави. 
 

Рашковић Ивић: Увреда

„Поништавање пресуде загребачком надбискупу и кардиналу Алојзију Степинцу нови је покушај ревизије историје и ослобађање свих одговорних за злочине извршене на територији Независне Државе Хрватске”, изјавила је председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић. „Судска одлука је увреда за све жртве, историјске чињенице и ударац за покушај помирења на овим просторима. Поставља се питање да ли након изложбе о Степинцу у Европском парламенту и поништавања судске пресуда следи и проглашавење Алојзија Степинца за свеца?”, истиче се у писаној изјави председнице ДСС-а. Санда Рашковић Ивић сматра да је одлука суда у Загребу потврда потребе доношења резолуције о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата коју је предложила посланичка група ДСС-а. 

ЛСВ: Опасно

Лига социјалдемократа Војводине најоштрије осуђује поништавање пресуде надбискупу Алојзију Степинцу као још један опасан ревизионистички потез који не доприноси култури суживота и политици помирења у региону.
„Скандалозно је и чисто политичко образложење загребачког Жупанијског суда о томе да је реч о ‘испуњавању воље кардинала Степинца’. Суд који себе назива у образложењу слободним, чини се да је једино био слободан од утврђених историографских знања о прошлости и елементарне етике”, истиче се у саопштењу.
ЛСВ додаје да је надбискуп Степинац, изван сваке разумне сумње, врло активно колаборирао са злочиначким режимом усташке НДХ и према законима тадашње Југославије и Хрватске због тога је био осуђен. 
 

СНП: Нацизам

„Степинац је благосиљао страшне злочине над Србима, Јеврејима и Ромима и као највиши представник Католичке цркве и Ватикана, никада се није оградио од зверстава усташког режима”, наводи се у саопштењу Српске народне партије. „Данашњи званичници Хрватске отворено пропагирају идеологију и циљеве нацизма, као и отворену мржњу према Србији и српском народу, али таква политика не наилази на критике земаља чланица Европске уније. Зато се СНП пита да ли је рехабилитација Алојзија Степинца и промовисање нацизма и усташтва, заправо политика која наилази на одобравање ЕУ”, наведено је у саопштењу. СНП сматра да је судском рехабилитацијом Степинца „садашња Хрватска истовремено држава која наилази у ЕУ на одобравање”, наведено је у саопштењу.
Ако је то тачно, онда СНП поставља питање да ли је Србији, као антифашистичкој земљи, место у таквој заједници народа.
 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести