Обележено 20 година од масакра 14 жетелаца у Старом Грацком

БЕОГРАД: Сва одговорност за масакр 14 српских жетелаца у Старом Грацком је на шиптарским терористима, али и више од њих на међународној заједници, која је омогућила злочин, поручио је данас министар одбране Александар Вулин, док је директор Канцеларије за КиМ Марко Ðурић казао да је то што се десило пре 20 година, рана на души и телу читавог српског народа. 
Staro Gracko/Tanjug
Фото: Tanjug

У Спомен соби "Косметске жртве", у Удружењу несталих, киднапованих и убијених Срба на КиМ, данас је обележено 20 година од масакра над 14 српских жетелаца у Старом Грацком код Липљана на Косову и Метохији.

Обележавању су, осим министра и директора владине Канцеларије, присуствовале и породице жртава са Космета, директор Фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић, као и супруга покојног Оливера Ивановић Милена Ивановић.

Министар Вулин истакао је да да је правде данас бисмо ћутали, запалили свеће, сетили се убијених, помолили за њих и њихове душе и рекли им да могу мирно да почивају зато што су њихове убице кажњене и зато што их је стигла људска правда. 

"Нажалост, није тако. Прошло је 20 година, убице жетоца у Старом Грацком су живи, здрави, имају породице, уживају у жиовоту, њихов злочин је награђен самом чињеницом да постоје и да су слободни", казао је Вулин.

Истакао је да се међународна заједница неповратно обрукала показујући да тамо где Срби немају свог полицајца, судију и законодавца, нема ни правде за њих. 

"Где би се то још могло убити 14 жетелаца, где би се то могло масакрирати 17-годишње дете, а да нико, баш нико за то не одговара? И то не говоримо о злочину који се десио у некаквим џунглама, негде далеко од цивилизације, већ о злочину који се десио у близини великог града, злочину који је најављен, који је могао да буде спречен", навео је министар.

Према његовим речима, да су Кфор и међународна заједница радиле тог дана свој посао, да је пратио жетеоце, ми данас не бисмо говорили о трагедији, већ бисмо се радовали њиховим животима.

"Сва одговорност је наравно на шиптарскимм терористима, али и више од њих на међународној заједници која је омогућила злочин и омогућила да злочинци прођу некажњено", казао је Вулин.

Он је затражио од Суда за ОВК злочине да поново отвори тај случај и да се истрага обнови, и то не само о овом масакру, већ и о свим неразјашњеним злочинима над Србима на КиМ у којима је убијено преко 1.000 Срба од доласка међународне заједнице до данас.

Вулин је у име Владе Србије и председника Србије Александра Вучића изразио најдубље саучешће свим породицама жртава, али и свим Србима.

"Ово није губитак једног села и неколико породица, ово је губитак једног народа и читаве цивилизације, јер ако је могуће да ових 14 људи буде убијено, а онда мртво масакрирано и да за то нико никада не одговара, онда ни ова планета нема право да се радује свом постојању", навео је министар.

Директор владине Канцеларије Марко Ðурић казао је да се на данашњи дан клањамо сенима невино настрадалих, масакрираних Срба у Старом Грацком, који су убијени вршецвхи своје свакодневне послове, трудећи се да обезбеде кору хлеба за своје породице.

"Када видите лица чланова породица људи који су страдали пре 20 година видите да њихова патња траје пуне две деценије и да је данас једнако жива као што је била и тада. То што се десило пре 20 година рана је на души и на телу читавог српског народа", рекао је Ðурић. 

Истакао је да је наша обавеза да се сећамо целокупног страдања и голготе српског народа на КиМ. 

"Ти људи који су убијени пре 20 година нису само слике и имена и презимена, они су наша браћа и сестре, то су чланови наших српских породица и не треба никада да их заборавимо", навео је.

Каже и да је обавеза државе да неуморно гонимо злочинце који су починили ове злочине. 

"Пошто ратни злочин никада не застарева, ја желим да поручим да никада неће застарети ни воља ни одлучност државе Србије да их пронађе и да их казни. Српска рука правде, пре или касније, ће стићи оне који су починили овај стравичан злочин", казао је Ðурић.

Наводећи да они који су те људе убили су хтели да Срба на КиМ више не буде, Ðурић је казао да ће српска победа на Космету над злом бити остварена у борби за останак и опстанак српског народа на КиМ.

"Зато ћемо заједнички да се боримо за сваку српску кућу, школу, болницу, за сваки српски дом. Ту борбу водићемо све док не будемо дочекали и на КиМ неко срећније време, па да онда у слободи чувамо сећање на српске жртве", рекао је директор владине Канцеларије.

Славица Јанићијевић Поповић из Старог Грацка код Липљана, којој су у масакру над 14 жетелаца, убијени брат Новица, отац Момчило и стричеви Миле и Слободан, испричала је да су убијени и масакрирани Срби пет дана пре него што су зверски убијени тражили пратњу од КФОР-а.

"Нису је добили, али добили су смрт, односно масакр", казала је Јанићијевић Поповић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести