Пановић: Опозиција је фрагментирана и има их превише

БЕОГРАД: Ко ће учествовати у међустраначком дијалогу и које ће теме бити на столу требало би да буде познато почетком марта, али судећи по догађајима на опозиционој сцени, најгласнији иницијатори дијалога под окриљем ЕУ нису бас спремни за тај дијалог - још нема договора о заједничкој платформи, о томе ко ће представљати опозицију.
Zoran Panović, programski direktor istraživačko-analitičkog centra Demostat  Foto: Tanjug/video
Фото: Зоран Пановић, програмски директор истраживачко-аналитичког центра Демостат Фото: Танјуг/видео

Новинар и програмски директор Демостата Зоран Пановић сматра да је главни проблем опозиције фрагментираност која загушује сваку јаснију опозициону артикулацију.

"С једне стране Вучић врло вешто прави илузију гужве, да има много неких актера, много неке опозиције, а с друге стране ова гужва у опозицији није илузија, она је реална. Заиста их има превише. Када се појави део опозиције са неком платформом они не могу да стану у један кадар колико има тих партија, партијица, фракција, и то се осликава и на те платформе", рекао је Пановић за Танјуг.

Такође, према Пановићевој оцени, и власт и опозиција жели да их у међустраначком дијалогу буде што више, а сматра и да је процес дијалога битнији од самих закључака и неких договора.

"Чини ми се да ће у дијалогу бити као на фесту или на неком црвеном тепиху, да ће јако бити важно бити виђен, појавити се. Мислим да је разумљива жеља свих из опозиције да буду присутни, јер предлог да их буде само двојица није добар за већину, јер тако губе видљивост. И власт жели да их буде што више да би се што мање видело", констатује Пановић.

Упитан да прокоментарише поруке да опозиција треба да се угледа на мађарску и шта би био српски модел, Пановић се присећа ДОС-а у којој је постојала илузија мноштва, а биле су заправо две битне партије ДС и ДС С.

"Сада направити модел на тај начин да сви пристану да ту буду главни Ђилас и Јеремић то није лако.

Подсећа да се више деценија указује на неке дежурне теме као што су функционерска кампања или да ли у јавним предузећима гласају за власт.

"Па то је увек тако било у Србији. Да победи било ко из опозиције и сутра ће та кампања бити функционерска, а постоји једна суштинска тема, а то су медији", рекао је Пановић.

Предлог дела опозиције окупљене око Ђиласове Странке слободе и правде о увођењу "паралелних уредништава" на јавним сервисима оцењује као циничан.

"Глупо је да једно вече уређују једни, а друго вече други", рекао је Пановић и констатовао да равномерно медијско представљање сада није баш лако.

"Да ли би Ђилас ишао код Сарапе у Јутарњи програм? Сумњам. Да ли би Вулин ишао у Утисак недеље? То није лако сад спровести", истиче Пановић.

На питање да ли очекује да опозиција тражи враћање цензуса на пет одсто, пошто су критиковали спуштање на три процента, Пановић истиче да је заговорник подизања цензуса на десет одсто, јер би то захтевало једну врсту озбиљних партија и коалиција.

Када је реч о успеху дијалога, Пановић сматра да ће се то мерити тако што ће "главна опозиција" изаћи на изборе, међутим, указује и да Вучић не мора да распише парламентарне изборе ако дијалог не успе.

"Он јесте орочио мандат парламента, али то није законска обавеза. Ако пропадне дијалог, може да каже настављамо са овим парламентом, па биће неки дијалог за две године", рекао је Пановић.

С друге стране, наводи и да у парламент после следећих парламентарних избора могу ући оне странке које на прошлогодишњим изборима то нису успеле, као што су ДС С Милоша Јовановића или Странка модерне Србије, а то би, каже, значило да би бојкот опозиција могла да буде банализована.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести