Влада и званично повукла Закон о експропријацији из Скупштине

БЕОГРАД: Влада Србије саопштила је да је на вечерашњој седници, одржаној у 20 часова, донела одлуку да из скупштинске процедуре повуче Закон о експропријацији, који је Скупштини Србије на поновно одлучивање вратио председник Републике Александар Вучић.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Влада Србије направиће анализу да ли су измене и допуне Закона о експропријацији неопходне и у ком обиму, и само уколико се констатује да је закон нужно променити, учиниће то уз широку јавну дебату у коју ће бити укључена стручна јавност, струковна удружења, представници привреде и цивилно друштво, наводи се у саопштењу.

На истој седници влада је предложила Народној скупштини измене и допуне Закона о референдуму и народној иницијативи, у члановима 7, 20, 43 и 44.

Поменути чланови односе се на оверу потписа, представнике овлашћеног предлагача у органу за спровођење референдума и на рок за поновно расписивање референдума.

У предлогу Владе укида се такса за оверу потписа и јасно се омогућава да представници овлашћених предлагача буду део органа за спровођење референдума.

Према предлогу, неће бити могуће расписати референдум о истом питању у року краћем од четири године.


У Скупштину стигао допис Владе о повлачењу Закона

БЕОГРАД: У Народну Скупштину Републике Србије стигао је допис Владе Србије о повлачењу из процедуре Закона о експропријацији који је председник Србије Александар Вучић вратио Скупштини на поновно одлучивање, сазнаје Танјуг.

Такође, Влада је упутила предлог закона о изменама закона о референдуму и народној иницијативи.

Председник скупштине Србије Ивица Дачић рекао је вечерас за Танјуг да је заказао седницу на којој ће се о томе расправљати и одлучивати за петак у 10 часова.

"Напомињем да измена овог закона нема никакве везе са донетом одлуком о расписивању и одржавању референдума о уставним променама у области правосуђа за 16. јануар, рекао је Дачић.


Такође, Народна скупштина Републике Србије у року од четири године неће моћи да донесе одлуку другачију од оне која је потврђена на референдуму.

‘‘Влада Републике Србије се извињава грађанима, Народној скупштини Републике Србије и председнику Републике Србије због тога што је радна верзија саопштења, током припреме за седницу владе, услед техничке грешке, послата свим медијима, пре него што је седница владе уопште и одржана’‘, додаје се у саопштењу.

Председник Александар Вучић појаснио је раније вечерас чиме се руководио при одлуци да Скупштини Србије врати усвојене измене Закона о експропријацији, наводећи да се позвао на члан 113. Устава Србије и, још важније, на члан 19, став I Закона о председнику Републике.

Он је прецизирао да је постојала могућност тумачења које би можда неко некада могао да обара, односно да се позове на члан 58 Устава Србије, који гарантује неприкосновеност права својине, које би било угрожено ако у року од осам дана било коме може да се одузме право својине без озбиљније правне процедуре.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести