ВУЧЕВИЋ: Ситуација на КиМ највећа претња безбедности

БЕОГРАД: Министар одбране Милош Вучевић описао је безбедносну ситуацију у Србији као тешку, док као највећу претњу сигурности наводи ситуацију на Косову и Метохији, са нагласком на то да се та опасност не смањује.
milos vucevic, Ministarstvo odbrane
Фото: Министарство одбране

Оно што је једино позитивно, каже он, јесте чињеница да је део незаконито ухапшених, а практично отетих Срба са Косова и Метохије, пуштен на слободу.

"Оно што нас посебно плаши јесте наставак наоружавања онога шта они дефинишу као Косовске снаге безбедности и јасан план који не крију да Косовске снаге безбедности до 2026. постану Косовске оружане снаге, што је супротно чак и ономе шта они дефинишу као свој устав", рекао је Вучевић за Спутњик.

Вучевић говори да Србија на то може одговорити на два начина, од којих један  преставља дипломатску политичку борбу, лимитирану због интереса других.

Други начин подразумевао би да Војска Србије спреми "адекватан одговор“, рекао је Вучевић и навео да Србија данас има далеко, не само опремљенију, него и снажнију и обученију војску.

''Није то питање само набавке наоружања, потребно је имати и људе који знају да рукују тим оружјем. Мислим да је Војска Србије најснажнији фактор Републике Србије у смислу одвраћања и стављања до знања онима који су злонамерни да ми нисмо више џак за ударање'', рекао је Милош Вучевић.

Поред 11 војних хеликоптера који су недавно стигли у Србију, Вучевић наводи да је набављено још наоружања, али да детаље те набавке неће износити из безбедносних разлога.

''Србија је пре неколико дана уложила 100 милиона евра у наменску индрустрију, а ове године су већ потписани уговори са наменском индустријом у вредности већој од 100 милиона евра, од чега је 60 одсто отишло на финансирање Војске Србије'', казао је Вучевич, наводећи да је једна од земаља са простора бившег Совјетског Савеза наручила највећу поруџбину у новијој историји у виду опреме и наоружања.

Вучевић наглашава да у српској војсци има новина, а да су српско наоружање и војна опрема врло тражени у свету.

Када је реч о француско-немачком споразуму, Вучевић верује да део тог плана може представљати основу за даље разговоре, али да је оно што је за актуелну власт апсолутно неприхватљиво де факто и де јуре признање независности тзв. Косова.

Све остало је, каже он, нешто о чему се може разговарати.

"Нисмо га одбацили да бисмо чували Србију. Нисмо га одбацили да не би они који једва чекају да нас ставе пред стрељачки вод, који су једва чекали Бањску да искористе да нас нападну, који су навијали да добијемо санкције, рекли да не чувамо Србију. Па чувамо Србију, али хајде мало рационално да размислимо, не одричући се емоција према Косову и Метохији. Морамо и да живимо, и то сваки дан", рекао је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести