Вучић уочи нове рунде дијалога БГ и ПР: Црвене линије Србије остају непромењене

Председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти састаће се данас у Бриселу, на позив високог представника ЕУ за спољне послове и безбедност Џозепа Бореља. Уз подршку специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, Борељ ће најпре одвојено разговарати са Вучићем и Куртијем, с почетком у 15 сати, после чега ће уследити заједнички састанак.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи, на бриселском столу је једна тема, предлог ЕУ о нормализацији односа између тзв. Косова и Србије, а на крају свих разговора планирана је изјава за медије Џозепа Бореља. 

Црвене линије са којим српски председник путује у европску престоницу, одавно су познате и изречене категорично у више наврата. Пре свега да нема признања независности тзв. Косова, нити његовог чланства у УН, али и да Приштина мора испунити своју обавезу потписану још пре 10 година и формирати ЗСО. 

- Све што сам рекао у скупштини, а разумем бригу и много тешких ноћи је пред нама, јесте да ће се Србија држати онога што сам говорио у Народној скупштини - ма шта да буде и ма како да буде – поручује Вучић.

Разговорима у ЕУ претходила је жива дипломатска активност. Најпре је у суботу на адресе Вучића и Кутрија стигло писмо које су заједно потписали председник Француске Емануел Макрон, канцелар Немачке Олаф Шолц и премијерка Италије Ђорђа Мелони. Док Београд није изнео детаље поруке која је упућена на Андрићев венац, “Коха диторе”  је пренела да је у заједничком писму затражено спровођење обавеза које су стране преузеле у дијалогу, укључујући и стварање Заједнице српских општина. У писму је, откривају, истакнуто да је Европски савет у закључцима од 9. фебруара изразио подршку овом важном споразуму и истовремено позвао Београд и Приштину да у потпуности и безусловно спроводе обавезе преузете у дијалогу, укључујући споразуме из 2013. и 2015. о стварању ЗСО. Троје европских званичника су навели да предстојећи кораци у имплементацији морају одражавати овај политички приступ, обезбеђујући да се и на адекватан начин и без одлагања решавају питања “оквирног споразума” и преосталих обавеза.  Очекују да ће се и о једном и другом разговарати на данашњем састанку на високом нивоу у Бриселу.

Председник Србије разговарао је јуче телефоном са специјалним саветником у америчком Стејт Дипартменту Дереком Шолеом, који му је пренео ставове званичног Вашингтона уочи данашњег састанка у Бриселу. Са Андрићевог венца је саопштено да је Вучић рекао да очекује веома тежак састанак, али да је Србија привржена миру и стабилности у региону, те да је у том контексту спреман да ради на концепту и примени понуђеног плана уз јасно одређена ограничења. Амерички дипломата је истакао да САД потпуно подржавају предлог ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине и да очекује да састанак у Бриселу буде конструктиван, уз приметан напредак ка договору. 

Шоле је поновио да треба да буду примењени споразуми, раније потписани у процесу дијалога, што подразумева и успостављање ЗСО. Њих двојица су, наводи се у саопштењу, разговарали и о европској будућности Србије, коју САД подржавају, као и о значајним могућностима за развој српско - америчке сарадње у различитим областима, посебно економској.

Специјални саветник у америчком Стејт департменту саопштио је на Твитеру да је јуче разговарао телефоном са Вучићем како би изразио снажну подршку САД састанку у Бриселу. Шоле је на Твитеру нагласио да је поздравио континуирану посвећеност Србије конструктивном ангажовању на предлогу ЕУ, како би се обезбедили мир и стабилност у региону. Он је раније на Твитеру известио и да је дан раније разговарао и са Куртијем.

- САД подржавају конструктиван састанак који потврђује приврженост обе стране предлогу ЕУ. Рекао сам да је сада време да се разговара о ЗСО са српском већином. И Косово и Србија треба да спроводе споразуме које су већ потписали кроз процес дијалога, укључујући напредак ка успостављању ЗСО - написао је Шоле, после разговора са Куртијем. Вучић је јуче упознао и председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана са ставовима званичног Београда уочи наставка дијалога са Приштином. Двојица државника су се сагласила да је најважније одржати мир на Западном Балкану. Саговорници су тим поводом рекли да ће, радећи на јачању српско - турских односа, давати и снажан допринос регионалној стабилности.

Пре мање од три месеца за истим столом Вучић и  Курти такође су седели у Бриселу. Борељ је поводом овог новог сусрета изјавио да је “папир на столу“ и да се нада да ће га учесници дијалога прихватити, уз опаску да стране имају цео дан на располагању да дођу до тог циља. И Лајчак истиче да је битно да га “стране прихвате формално и јавно, и да разговарамо о осталим детаљима”.

- Састанак је значајан, а од ставова странака ће зависти следећи кораци и прихватање нашег предлога који подржавају све чланице ЕУ и САД - навео је Лајчак.

Известилац за КиМ у Европском парламенту Виола фон Крамон рекла је за “Албанијан пост” да Курти и Вучић добро знају да ће страна која одбије француско-немачки споразум или страна која није конструктивна бити све више међународно изолована и окривљена за неуспех. 

С. Станковић

EUR/RSD 117.0683
Најновије вести