Муслин: Асове треба уклопити у тим

Селектор фудбалске репрезентација Србије је у Новом Саду на Факултету за спорт и физичко васпитање одржао предавање  тренерима и студентима под називом „Пут ка светском првенству 2018“. Уз селектора, гости ДИФ-а су били Горан Буњевчевић, Радиша Илић, Зоран Филиповић, Горан Ђоровић, Слободан Павковић, као и проф. др Марко Стојановић, који је био и у улози домаћина.
slavoljub muslin, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

“Све своје сараднике сам самостално изабрао, а тако су бирани и репрезентативци који нису скуп најбољих играча, већ тим за који верујемо да поседује квалитет, који је добро укомпонована целина која може да се избори за одлазак на Светско првенство у Русији“, рекао је селектор фудбалске репрезентације Србије Славољуб Муслин. 

Током предавања, селектор Муслин је неколико пута апострофирао да је са својим сарадницима у препрезентацијипроменио систем“.

Упитан какве је конкретно промене систем претрпео, селектор је одговорио:

“У репрезентацију долази много ведета, које играју значајне улоге у својим клубовима,  а наш основни задатак је да их уклопимо у колектив. Свако коме се не свиђа шта и како радимо, слободно може да каже: ‘Ја нећу да будем члан репрезентације’ и ту нема никаквих проблема. Они који желе да буду део тима, морају да се придржавају правила која важе за све. Што се саме игра тиче, правимо систем на основу квалитета и карактеристика играћа с којима располажемо, пре свега према носиоцима игре. То се за сада показало као исправно. Као тренер немам обичај да игру свог тима прилагођавам противнику. Ако то урадите, на неки начин признајете инфериорност у односу на ривала. Играмо своју игру. Додуше, некада током утакмице, а то није чест случај, деси се да се формација или неки сегмент игре промени, ако проценимо да ситуација то налаже“, објаснио је Муслин.

По мишлењу нашег селектора, Србија има најбољи тим у квалификационој групи, а по квалитету играча, највећи конкурент нам је Аустрија.

Ипак, у фудбалу се и овога пута показало да индивидуални квалитет играча не мора да буде пресудан.

Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

“Аустријанци имају добар тим, али видите како тренутно стоје на табели. Иза њих бих ставио Велшане, али ту су и Ирци који имају највећи тимски квалитет. Ирски фудбалери не располажу великим фудбалским знањем, али су изузетно борбени и пожртвовани, боре се на истом нивоу током целог меча и без обзира ко им је ривал, па су на тај начин анулирали предност које неке селекције имају што се тиче појединачног квалитета“, сматра Муслин.

Студенте је занимало како изгледа припрема пред неки меч и на који начин српски селектор мотивише играче.

“Пошто је репрезентативни систем такав да се после сваког меча играчи враћају у своје клубове, анализа меча се обавља тек на следећем окупљању. Цео стручни штаб ради као тим, анализирамо сваки меч и сваки тренинг, јер не могу ја све сам да видим. Што се психолошке припреме тиче, сваки играч је прича за себе, нема универзалног приступа. У тренерском послу треба бити и психолог и педагог, а то се учи. Зато и млади тренери треба да знају да није довиљно што су били велики играчи који су радили са врхунским тренерима, јер је за успех потребно и школовање“, закључио је Муслин.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести