Кросминтон један од најдинамичнијих спортова новог миленијума: Сомборци на корак до светске медаље

Сомбор, град славних спортских традиција  с краја 19. и с почетка прошлог столећа, када су у њему исписивани почеци атлетике, гимнастике, стоног тениса, пливања, ватерпола... на овим просторима наставља да исписује спортску повесницу пионира и у новом миленијуму.
Boris i Alida Jerkovic 2
Фото: Борис и Алида Јерковић, фото: Дневник

Сада је српски центар једног од најмлађих и најдинамичнијих спортова данашњице, кросминтона, о чему сведочи податак да су чланова тамошњег клуба “Спидер“ овогодишњи шампиони државе у свим узрасним категоријама, а приде је њихових чак 11 такмичара представљало више него успешно и Србију на минулом Светском шампионату у Будимпешти.

Овај, за наше прилике поприлично непознат спорт, једва да је прославио пунолетство, пошто је измишљен у Немачкој 2001. године, да би тек од пре три године добио и стандардизован, јединствени данашњи назив. Кросминтон се иначе игра на терену који одговара уздужној половини тениског терена без мреже, а лоптица, илити спидер је сличног облика оној у бадминтону, мада је направљен од других материјала, па је и нешто тежи. Управо то, тежина спидера, изостанак мреже и брзина удараца чине ову игру изузетно динамичном и занимљивом, пођеднако за играча и за публику. Сам терен чине два квадратна поља чије су странице пет и по метара, међусобно удаљена удаљена 12,8 метара, а може да се игра  на било којој подлози и у било ком окружењу. Суштина је да играчи бране своје поље, настојећи истовремено да погоде спидером противничко поље, док се сам меч игра на два или три добијена сета, до 16 поена, или у тајбреку до два поена разлике.

Фото: Dnevnik.rs

Истина, са Светског шампионата Сомборци се нису вратили кући овенчани медаљама, али су били тик на корак до победничког постоља, што говори да захваљујући њима постоји одлична перспектива за развој овог спорта и у нашој земљи.

- Два пета места, узбудљиви мечеви, победе и порази у конкуренцији више од 500 најбољих светских играча  из 24 земље драгоцено су искуство - преносе утиске са нетом одржаног планетарног одмеравања умећа, вештине и физичке припремљености кросминтонаша брачни пар Алида и Борис Јерковић, који су не само алфа и омега сомборског клуба, већ и најзаслужнији за развој овог спорта у Србији у последњих пет-шест година.

Фото: Леона Банић и Катарина Блажев, фото: Дневник

Катарина Блажев, у категорији девојчица до 12 и Леона Банић у категорији до 14 година су освојеним петим местом биле најуспешније српске такмичарке на овој светској смотри, а случај је хтео да су обе у одлучујућим мечевима за медаље поражене у четвртфиналу од будућих светских првакиња, вршњакиња из Чешке. Катарина иза себе нема ни годину дана тренинга и велики је таленат, а Леона је врсна одбојкашица која се рекетом дружи рекреативно.

- Охрабрујуће је да смо најуспешнији били у најмлађим узрасним категоријама, што говори о отвореним перспективама за ове играчице и у старијим узрастима. А тако се, од малих ногу, граде шампиони, штоо је такође и показатељ да смо добро радили са децом протеклих година.- кажу у глас Јерковићи, тренери који су и најбољи домаћи сениори.

Иако је Борис остао без медаље и високог пласмана у конкуренцији најбољих играча сениорске опен категорије био је једно од највећих изненађења турнира. Након три победе у групној фази без изгубљеног сета у првом колу наредне нокаут фазе савладао је Немца Катца, деветог играча са светске ранг листе и првака света у категорији парова. У наредном колу је за противника добио другог носиоца, до тада троструког првака света Хјалмарсона и у сјајном мечу пружио још једну врхунску партију и намучио Швеђанина, који је тек кроз тај-брејк дошао до победе над нашим такмичаром, да би у коначници турнира освојио своју четврту титулу светског шампиона.

На прагу друге, нокаут фазе такмичења испали су Алида Јерковић у женској опен категорији, Бранислав Банић међу дечацима до 12 година, Владимир Блануша у категорији преко 60 година, као и парови Борис и Алида Јерковић у опен  и Жељко Банић и Глигорије Глуховић у 40 плус дивизији. У наставку сезоне очекују их чешки и мађарски мастерси као и, у свету кросминтона сада већ престижни 500 бодова вредан „Сербиан опен“, који би се требао одржати управо у Сомбору половином септембра ове године.

- Стечено искуство и појединачни успеси на шампионату много нам  значе као подстрек и мотивација. Тренутно смо окренути популаризацији и ширењу базе овог динамичног и занимљивог спорта у граду, Србији, али  и региону, чему ће , надамо се, допринети и предстојећи  међународни турнир чији смо домаћини, пошто је учешће већ најавило десетак светских шампиона и носилаца медаља из Будимпеште.- каже Борис, однедавно један од три члана арбитражног комитета Међународне кросминтон организације.

Текст и фото: Милић Миљеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести