Нови формат шампионата Старог континента у стрељаштву

БЕОГРАД: Европске стрелце ове године очекују два шампионата Старог континента. У марту ће се борити за медаље на Европском првенству ваздушним, а у септембру на ЕП малокалибарским оружјем.
streljastvo
Фото: ССС

Овогодишње Европско првенство ваздушним оружјем, које ће бити одржано у Осијеку, у много чему ће се разликовати од досадашњих.

Шампионат ће бити дужи него раније. Према прелиминарном распоред који је објавила Европска стрељачка конфедерација, такмичарски програм ће трајати седам дана (18 - 24. март).

Значајна промена у односу на претходна велика светска и европска такмичења је распоред сениорских надметања. Квалификације и финале у једној дисциплини неће бити одржани истог дана, што је углавном била пракса  последњих деценија на Олимпијским играма, светским и европским првенствима, светским куповима...

На ЕП у Осијеку квалификације у све четири појединачне олимпијске дисциплине (ваздушна пушка и пиштољ у обе конкуренције) на програму су 21. марта. Квалификације у миксевима су дан касније, а у суботу, 23. марта биће одржана сва четири појединачна и оба финала у миксу.

Промењен је и формат екипног такмичења.

Закључно са 2017. годином, екипни пласман је одређиван на основу збира резултата сва три члана тима у појединачним квалификацијама.

Прошле године борба за медаље у конкуренцији тимова је први пут била потпуно одвојена од појединачног надметања. На ЕП у Ђеру 2018, сваки члан тима је у квалификацијама екипног такмичења пуцао по 30 дијабола. Борба за медаље је потом настављена по новом формату. Осам најбољих тимова пролазили су у четвртфинале, у коме су се међусобно састајали по принципу први из квалификација против осмог, други против седмог... Победници четири дуела пролазили су у полуфинале, после којих су одржани меч за бронзу и за злато.

У Осијеку ће неће бити посебних квалификација за екипе, већ ће се рачунати збир резултата сва три члана тима из појединачних квалификација.

Друга фаза такмичења, се као и 2018, одржава се по „куп систему“, уз мање измене у систему бодовања. Осам најбољих екипа из квалификација пролазе у четвртфинале, победници четири дуела у полуфинале... У четвртфиналу сваки члан тима гађа по 20 дијабола, побеђује екипа која скупи више кругова. У полуфиналу и финалу кругови се сабирају после сваке серије. Тим са бољим резултатом у серији добија два поена, уколико је нерешено сваком иде по поен. У полуфиналу тријумфује репрезентација која прва скупи 13, а у мечевима за медаљу тим који освоји 16 поена.

Четвртфинала екипног надметања у свим дисциплинама су на програму 22. марта, а полуфинала и мечеви за медаље последњег такмичарског дана - 24. марта.

У јуниорском програму није било значајних промена уобичајеног распореда. У свакој појединачној дисциплини и миксевима квалификације и финале ће бити одржани у истом дану. Јуниорски део ЕП у Осијеку завршава се 20. марта, када су на програму четвртфинала, полуфинала и мечеви за медаље екипног такмичења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести