У ККК Лиман услови далеко заостају за резултатима

Кајак кану клуб Лиман смештен је на обали Шодроша и означава почетак Рибарског острва, излетишта Новог Сада, где се деценијама окупљају љубитељи Дунава.
Hristina Petovic
Фото: Христина Петровић, фото: Приватна архива

Овде се деца уче кајаку,као и еколошком приступу живота. Овај клуб је у својих 32 године рада дао на десетине репрезентативаца у разним категоријама. Прошле године су Милица Старовић и Анђело Џомбета имали на сениорском Европском првенству три четврта места, а Милица и бронзану медаљу, коју је ове године потврдила златом на Медитеранским играма.

„Врхунски резултати су плод стручног рада, локалне логистике, залагања тренера, града Новог Сада и Србије. И ове године је на Шодрошу, под окриљем ККК Лиман, одржан традиционални Мајски куп Новог Сада, који окупља такмичаре из свих наших клубова и  неке из окружења. На такмичењу је било чак 260 кајакаша и кануиста“, с поносом је истакао члан управе и тренер проф. др Милан Боришев.

Клуб је посебно фокусиран на млађе категорије, па се у пиониркама већ доказује талентована Христина Петовић, прошлогодишња двострука првакиња државе, за сада доминатна и ове године. Марко Цвјетиновић представља генерацију млађих пионира, истако се освајајањем сребрне и две бронзане медање  на клупским такмичењима.

„Дечја екипа ваљано ради под стручним надзором тренера Мирослава Томића, стварајући темеље будућим кајакашким успесима. Кајакашки спорт је последњих неколико година један од најтрофејнијих у Србији, освојене су бројне медаље на светским и европским шампионатима и ОИ“, рекао је Боришев.

Добар рад у Лиману не прате и жељени услови.

Фото: Моменат с једне трке на Дунаву, фото: Приватна архива


Године нису ограничење

Из ККК Лиман подсећају да деца која у кајаку проведу бар неколико година, знају да „читају“ где је вир, где вода врти, где је плићак, где дубина, куда је најбезбедније ићи, како се улази у чамац на захтевним местима, како да се заштите од ветра, кише, сунца, мраза и на води и на сувом.

„Мада се зими ради у теретани и у базену, значајан део тренинга увек је и на отвореном, јер кајак није салонски спорт, већ исконска природна вештина. Стога се поред школе кајака за најмлађе паралелно одвија и понуда за рекреативно веслање које нема старосних ограничења. Било је више случајева да су особе са преко 70 година први пут селе у чамац и брзо савладали веслање у довољној мери да уживају у њему. Кад се једном савлада, кајак постаје вечни ослонац у свакодневици модерног живота. Јер, како наводе стручњаци, кајак је као и бицикл, лаган, поуздан и миран ако се лагано вози“, нагласио је професор Боришев.


„Последње 32 године стварају се у Лиману врхунски спортисти међународног ранга, у клубу који још увек нема тоалет, где се скромни материјални ресурси улажу у припреме, исхрану, справе, реквизите, чамце и весла. Скромни услови далеко заостају за оствареним резултата. Нажалост, у потрази за бољим условима Милица Старовић, Анђело Џомбета и још неки стасали сениори су прешли у други клуб, који им је понуди боље услове“, помало је разочаран Боришев.

Ипак, управа ККК Лиман је оптимистички окренута изазовима. У новој генерацији младих постижу се добри резултати и негује  се здрав дух.

„Наши успешни чланови су и добри ђаци. Циљ нашег рада је то да уобличимо психички стабилне, срећне и здраве индивидуе, спремне за све животне изазове. Такимичарски резултат је циљ тренинга и увек најздравија и најмоћнија мотивација, али је секундаран у односу на најважније људске квалитете. Ако хоћете да ваше дете научи шта је одговорност, да је резултат последица залагања, да успеси не долазе без сарадње и неговања односа у групи, школа кајака на Шодрошу је отворена, тренутно имамо акцијске цене од само 1.000 динара месечно“, поручио је Боришев   

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести