Српкиње стигле у Нант, Поп Лазић: Зауставити бековску тројку Пољакиња

Због невремена и одложеног полетања авиона из Београда, српска експедиција била је приморана да претходну ноћ проведе у Минхену, а да у Нант стигне раним јутарњим летом, тек нешто после девет часова у четвртак.
poplazic_cvijic
Фото: Слађана Поп Лазић и Драгана Цвијић, фото: РСС

Неочекивано тежак пут до Француске није пореметио планове и фокус националног тима кога на отварању групе А у дворани "XXL" у петак од 18 часова чека репрезентација Пољске.

„Имали смо компликација у путу, али смо изнеле то позитивно, јер ништа и нисмо могле да променимо, с обзиром да нам је каснио лет. Потрудићемо се да то што брже заборавимо, да се одморимо и опоравимо уз потпуну концентрацију на оно што нас чека“, каже пивотмен Слађана Поп Лазић и додаје да се добар део припрема односио на тактичке детаље којима ће покушати да надмудре противнице, не само Пољакиње, већ и Швеђанке, односно, Данкиње.

„Углавном смо се спремали за све екипе са делом који се односио на Пољску. Искористићемо последњи тренинг да се што боље спремимо конкретно за Пољакиње. Имају опасну бековску тројку. Сва три бека су висока (Кудлач, Арчук и Кобилинска) добри су шутери, раде квалитетно са пивотменом. Морамо да се усмеримо на њих да их спречимо. Бековска тројка им је опасна. Три бека висока шутери, добра сарадња са пивотменом, добри шутери. Морамо добро да се усмеримо на њих, а и у контри су добро. Играју 6-0, чак и 5-1 повремено, видећемо шта су нам спремили...“


СП 2013 у Србији најсветлији тренутак Пољске историје

Први ривал репрезентације Србије у групи А у Нанту, селекција Пољске, најбоље резултате остварила је на Светским првенствима одиграним 2013. у Србији и 2015. у Данској. Предвођене данским тренером Ларсом Расмусеном, Пољакиње су два пута завршавале као четврте. Управо их је репрезентација Србије савладала у полуфиналу СП 2013. у Штарк Арени.

На последњем Европском првенству у Шведској, Пољакиње нису прошле у други круг, завршивши на 15. месту. Најбољи пласман је пето место остварено давне 1998. године.

Највећа звезда екипе је бек Каролина Кудлач Глоц, која је најбољи стрелац националног тима свих времена са 884 постигнута гола.


Репрезентација Србије је на последња два такмичења - ЕП 2016 и СП 2017 освајала девето место, али је квалитет игара имао узлазну путању.

„Време је за нешто више. Последње две године смо играли добро, али нам је увек нешто недостајало за позицију коју заслужујемо. Надам се да ћемо тај степеник проћи и направити напредак на који ћемо сви бити поносни.“


Српкиње одрадиле први тренинг у Нанту

Женска репрезентација Србије одрадила је први тренинг у дворани "XXL" у којој ће у петак и отворити такмичење у групи А на ЕП 2018 дуелом са селекцијом Пољске (петак 18 часова).

Фото: РСС

Репрезентативке су имале прилику да осете терен у једној од највећих дворана у француској у којој су се играли и мечеви Светског првенства за мушкарце 2017. године, а која је и домаћин најважнијих утакмица финалисте ЕХФ Лиге шампиона, ХБЦ Нант.


Мишљење о највећим квалитетима Пољакиња, са Слађаном Поп Лазић, дели и селектор Љубомир Обрадовић.

„Играмо против озбиљне репрезентације. Снажне су, искусне, прва је утакмица. Три бека су доста висока и покретна, искуан. Кудлач игра дуго година, Биздра (Арчук) је била у Будућости, имају десног бека Кобилинску из немачког Мецингена, високог пивотмена, у одбрани играју 6-0. Имамо ми своје адуте и квалитете. Спремни смо и на промене зонских формација. Данска је играла 3-2-1 доста дубоко на прошлом првенству, морамо да паметно одреагујемо на дубоке зонске формације. Битно је да идемо здрави на првенство. На припремама је било доста ствари којима можемо да будемо задовољни. Јована Стоиљковић је остала сама на позицију левог бека после свих повреда, ту сада Тамару (Радојевић) и Андреу (Лекић) адаптирамо, а радује ме повратак Драгане Цвијић која ће нам бити од користи у оба правца.“

Селектор коментарише и разлике у односу на СП 2017 у Немачкој, где је Србија била јача за Сању Дамњановић и Марију Обрадовић...

„Андреа је била повређена, биће другачије, бићемо сви здрави, јачи смо и искуснији за једно првенство. Свесне су да је ово квалификациони турнир за ОИ. Морамо да будемо шешир 1 у баражу за СП, да се пласирамо у Јапан и тамо изборимо квалификације за ОИ. Тешко је одредити домет ове наше екипе. Можемо са свима да играмо. То је сигурно.“

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести