Интермајстор Сатеа Хусари: Шах је мост између Србије и Сирије

НОВИ САД: С доласком лепшег времена у Новом Саду је отворена летња шаховска позорница. А на њој је, већ према традицији, виђено много јаких међународних турнира за освајање међународних норми, у организацији увек агилног новосадског велемајстора Синише Дражића.
s
Фото: Satea Husari uzeo šampionsku i vicešampionsku titulu u Srpskoj Atini

Реномирани шахисти из целог света и са свих континената тим поводом пристигли су у Нови Сад, актуелну Европску престоницу културе. Међу њима је и интермајстор из Сирије Сатеа Хусари (54), који је, после шестогодишње паузе у шаховским наступима, учествовао на два интермајсторска турнира у нашем граду и постигао запажене успехе.

Тим поводом замолили смо интермајстора Хусарија да подели са нама утиске са ових турнира и многе друге детаље из свог интересантног живота.

Честитке за шампионску и вицешампионску титулу са Интермајсторских турнира Трећа субота завршених у Новом Саду пре неколико дана. Колико су за вас били тешки ови турнири?

– Није било толико тешко, поготово што сам користио богато практично знање. Срећан сам што сам се такмичио са противницима из седам различитих земаља и уживао у разговору са велемајсторима и интермајсторима из познатих шаховских држава као што су Србија, Русија, Азербејyан, Индија и друге. Желим да похвалим и одличну организацију и добре услове које нам је обезбедио директор турнира Синиша Дражић. Добро осветљење, мирна сала за игру, искусни организатори и судије, учинили су да играм добро и дам све од себе, што је и резултирало високим пласманом.

Шта сматрате вашом главном професијом?

– Запослен сам са пуним радним временом као шаховски и фудбалски тренер и животни саветник, а радим и као филозоф и консултант, посебно у области психологије.

А када је у питању игра на 64 поља, где сте ви као играч у светском шаху?

– У потпуности сам престао да се такмичим 2003. године, дакле пре скоро 20 година. Али играм с времена на време, на пример, одиграо сам 30 партија у немачкој Бундеслиги. Играо сам, такође и неке партије на лигама у Мађарској, Словачкој и Француској. Неки се још сећају мог неочекиваног ремија са одличним шпанским велемајстором Иваном Салгадом Лопезом на Олимпијади у Азербејyану 2016. године. Такође, увек играм са својим ученицима на пријатељским тренинг мечевима. Тако одржавам своју снагу.


Свима савет да дођу у прелепи Нови Сад

Сатеа Хусари истакао је да ће увек позитивно причати о Новом Саду и Србији и да ће пријатељима из свих земаља у којим буде боравио саветовати да посете Српску Атину.

– Заиста хоћу. Често долазим овде са својим ученицима из многих земаља и они, такође воле Србију и Нови Сад. Имате прелеп и атрактиван град, а такође и веома љубазне и гостољубиве људе отвореног ума. Такође вас уверавам да смо и ми у Сирији исто такви и надам се да ће ваши људи, такође посетити нашу земљу. Обе земље имају посебно дубоку стару културу, са правим разумевањем људских права, слободе и логичне праве демократије. Већина земаља које се свим силама упињу да нас подучавају животу немају четвртину онога што ми имамо у погледу културе и наслеђа. Они само имају вештачку материјалистичку лажну демократију – закључио је Хусари.


Какви су ваши успеси као шаховског тренера?

– Подучавао са многе талентоване играче из разних земаља. Предавао сам на Универзитету Харвард (Кембриy, Масачусетс), затим у Бостону, у Каспаровљевој шаховској фондацији, у професионалним шаховским клубовима у Француској, Немачкој, Сједињеним Америчким Државама, Мађарској, Словачкој, Уједињеним Арапским Емиратима и многим другим земљама... Помагао сам својој дивној земљи Сирији, тачније женској репрезентацији Сирије, на 42. Олимпијади у Бакуу 2016. године, када су освојиле прво место у групи. Победиле су Данску и Енглеску, упркос томе што су ове државе биле рангиране више од 30 места испред Сирије.

Каква је тренутна ситуација у Сирији и какво је ваше мишљење о проблемима у вашој земљи, ако вам не смета да причамо о политици?

– Не, не смета ми, напротив, желим да објасним људима у Србији да је оно што нам се десило завера коју су планирали Сједињене Америчке Државе и капиталисти у свету, како би контролисали нафту и ослабили нашу јаку државу, која увек стоји уз правду. Али прича у медијима је другачија, ту се каже да сиријски народ жели да промени власт, да би имао слободу и демократију. То је смешна шала и велика неистина западних медија. Истина је управо супротна: владе око нас које су подржале заверу, тврдећи да немамо демократију, саме имају неподношљиве политичке системе и никакву слободу. Ми смо имали и имамо слободу и демократију много бољу од њих. Заправо, капиталисти подржавају многе диктаторске земље и повезани су са многим неправедним догађајима. Сирија је пре 2011. године по степену демократије и поштовању људских права била најбоља међу већином азијских и афричких земаља и једна од најбољих у свету. Барем 70 посто Сиријаца су у потпуности за нашу власт и то су углавном образовани људи. Ипак, мање од 10 посто људи нису били способни да разумеју ову заверу, већина њих су необразовани и фанатични.

С обзиром на то да сте посетили Србију много пута, можете ли упоредили српску и сиријску власт у погледу демократије, слободе и система?

– Да, заиста, посетио сам Србију пет пута, али то је нормално за мене. Посетио сам чак и далеке Сједињене Америчке Државе осам пута, Немачку преко 15 пута, Француску скоро десет... Тако да сам веома добро обавештен, ако могу то рећи о себи. Не желим брзо да доносим закључке о Србији, као што то раде наивне западне земље. Али могу да кажем да је Сирија пре 2011. године била скоро идентична као Србија сада или чак и боља. Кажем чак и боља, јер је наша власт толерантнија у приморавању људи да поштују строге законе, попут плаћања пореза и других намета. Наша влада је била и остала веома попустљива према свом народу.

Колико земаља сте до сада посетили?

– Више од 50, многе по више пута, као и преко 400 градова широм свих континената.

Па ви сте онда светски путник, зар не?

– Да, јесам, и желим да носим са собом поруку мира и љубави кроз спорт.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести