Завршено Европско појединачно првенство за жене, српска петорка просечна

Завршено је 23. Европско појединачно првенство за жене које је било одржано у Петровцу на мору.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Поглед на табелу показује да су се Пољска и Грузија етаблирале као велесиле у женском шаху, јер у првих десет, ове државе имају по три играчице! Борба за титулу је била неизвесна до самог краја, као и за првих девет места која воде на Светски куп. Квалитет игре је био на високом нивоу, па и организација такмичења, коју су многи учесници и гости похвалили.

Просечним успехом српске петорке можемо бити веома задовољни. Од наших представница најбоље се пласирала женски велемајстор Јована Ерић (2230), која је одиграла одличан турнир. Везала је чак осам партија без пораза и освојила шест поена из 11 партија! Играла је изузетно борбен и атрактиван шах. Док о квалитету њене игре говори и чињеница да је из окршаја са таквим шахисткињама какве су интермајстори Гунај Мамадзада (2472, Azerbejyan) и Олга Баделка (2428, Русија) излазила непоражена!

Пола поена мање од двоструке првакиње Србије освојиле су актуелне шампионка и вицешампионка државе, односно наша представница која је највише “профитирала” на турниру. Женски интермајстор Марина Гајчин (2215) је након одличног наступа на појединачном Европском првенству у отвореној конкуренцији, поново оставила веома добар утисак. Сјајну Апатинку су порази од интермајстора из Италије Брунело (2346) и Француске Гучард (2379) удаљили од још бољег пласмана, па можда и борбе за квалификације на Светски куп, али никако нису умањили њен добар резултат. 

Женски велемајстор Ирина Чољушкина (2207) играла је изузетно чврсто, одолела је неким веома снажним противницама, те је узела и два озбиљна скалпа победивши интермајсторе из Пољске Карину Цифку (2350), односно Италије Олгу Зимину (2295). Шампионку посебно треба похвалити као најбоље пласирану ветеранку на Првенству Европе. Са друге стране, колико је наша јуниорка, женски ФИДЕ мајстор Софија Погорелски (2102) одиграла добро показује и податак да је зарадила чак 48 рејтинг поена! Она је играла сасвим равноправно против неких далеко искуснијих шахисткиња од себе, нарочито на почетку турнира. Нажалост, од бивше шампионке и женског интермајстора Аделе Великић очекивало се боље издање. Она је освојила солидних 4,5 поена, али је у том процесу изгубила чак 69 бодова рејтинга. Ово само доказује колико је тешко одржавати квалитет игре на врхунском нивоу. Уверени смо да ће Адела бити “она стара” већ на Првенству државе.


Титула у Грузији 

Нова шампионка Старог континента је интермајстор из Грузије Мери Арабидзе (2433). Она је до титуле дошла без пораза, освојивши 8,5 поена из 11 партија. Толико је укњижила и “сребрна”, освајачица злата са прошлогодишње Олимпијаде, интермајстор из Пољске Оливија Киолбаса (2406). Мери је победила у директном дуелу, и то са црним фигурама, па је он а засела на трон. Интермајстор из Пољске Александра Малтевскаја (2388) узела је бронзу, јер је имала најбоље додатне критеријуме у групи од четири такмичарке са осам поена. Пратиле су је интермајстори Старвоула Цолакиду (2358) из Грчке, Саломе Мелиа (2366) из Грузије и земљакиња Клаудија Кулон (2290). Шахисткиња нашег “Сирмиума” из Сремске Митровице, интермајстор из Грузије Лела Јавакишвили (2443) имала је 7,5 поена. 


Од шахисткиња са територије некадашње Југославије посебно треба похвалити бившу првакињу света у млађим категоријама, интермајстора из Словеније, Лауру Унук (2297), која је играла сјајно. Имала је само три пораза, и то против играчица чији је рејтинг прилично већи од њеног, при том узевши неколико веома озбиљних скалпова, а остала је непоражена у дуелима против актуелне шампионке Монике Соћко (2432), Ирине Булмаге (2438), Динаре Вагнер (2411), Јулије Осмак (2445), итд. Треба, такође, истаћи и домаћу такмичарку, женског ФИДЕ мајстора Николину Кољевић (2042), те женског интермајстора из Хрватске Ану Берке (2107).

Најуспешнија јуниорка, интермајстор из Русије Леја Гарифулина (2372) имала је 7,5 поена и нашла се одмах изнад фантастичне Нађе Тончеве из Бугарске (2192). Она је успела да, на оволико снажном турниру, освоји чак 85 поена рејтинга! Од актуелне шампионке Монике Соћко (2432, Пољска), и прве носитељке турнира Беле Котенашвили (2491, Грузија) су се очекивали бољи резултати.

Главни арбитар је био међународни судија Гитр Баилиеул, а директор турнира међународни организатор Јован Миловић. Цео организациони тим свакодневно се трудио да све протекне без проблема.

Стефан Костић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести