Библиотека у Пригревици чува спомен на Бранка Ћопића

ПРИГРЕВИЦА: Књижни фонд библиотеке у Пригревици броји око 22.000 наслова што је за сеоску средину солидан број гледајући број становника од око 4.000 житеља.
1
Фото: У Књижном фонду 22.000 наслова

Библиотекарка  Мирјана Мрђеновић - Грња каже да имају око 250 чланова и да се труде да сваке године обнављају књижни фонд, те да у погледу интересовања читалачке публике, као што је мање-више  и у другим библиотекама, лакша литература траженија.

– Највише се узима на читање од домаћих аутора романи Весне Дедић, Јелене Бачић –Алимпић…и страна, махом америчка књижевност – каже библиотекарка.

Ипак оно што ову библиотеку или боље рећи Пригревицу посебно издваја у односу на сеоске средине, јесте да је објекат библиотеке грађен плански, баш у те сврхе, а да је по изградњи 1967. године библиотека добила име “Спомен библиотека” ради сећања на страдале у Другом светском рату. Тако планско грађено здање има посебно одељења за одрасле и децу, читаоницу и централни део, где главно место заузима књига у бакарном повезу, у којој су на посебној врсти папира руком исписана имена 967 пострадалих учесника Другог светског рата  са подручја Лике, Кордуна и Баније, чије су породице у колонизацији из тих делова Хрватске се настанили у Пригревици.

Библиотекарка Мирјана Мрђеновић - Грња каже да је књига недавно ношена у Музеј геноцида у Београд, да се направи фототипско издање јер  представља реткост и у наредном периоду  биће промовисана.

– Књига је значајна и по томе што је књижевник Бранко Ћопић, иначе доживотни председник библиотеке у Пригревици, руком исписао стихове “Доћи је нова младост доњети нове дане и наставити наше пјесме не допеване у живој варти исковане “. Ћопић је у Пригревицу долазио сваке године на Дан Пригревице - 9. мај Дан победе у Другом светском рату –наводи библиотекарка .

Фото: Мирјана Мрђеновић - Грња и стихови Бранка Ћопића

У Централном делу библиотеке се налази још и мозаик у коцкама које, каже Мирјана Мрђеновић - Грња, представљају разбуктавање Другог светског рата, ту је и скулптура “Повратак ратника” рад Паје Радовановића и стихови Душана Ћурчића песника из Пригревице.

– У време изградње библиотеке био је објављен конкурс за избор стихова, па су тако стихови Ћурчића на зиду у централном делу библиотеке – објашњава Мрђеновић – Грња.

Бранко Ћопић, иначе доживотни председник библиотеке у Пригревици, руком је исписао стиховеДоћи ће нова младост доњети нове дане и наставити наше пјесме не допеване у живој варти исковане

По њеним речима сви значајни српски књижевници 20. века: Мира Алечковић, Мирослав Антић… долазили су у Пригревицу и држали књижевне вечери, а посебно је то било изражено на Дан Пригревице 9. маја .

– Тако је и сада, држећи се интересовања читалачке публике прошле године гост је био Вања Булић, који је био изненађен бројношћу публике , али и амбијентом , великим простором читаонице, која се у складу са потребама села уступа и за разноврсне скупове и предавања. Током фебруара више пута у читоаницу су била одржана предавања за пољопривреднике и привреднике – истакла је библиотекарка.

Библиотека има још намештај од дрвета купљен по усељењу, који и сада захваљујући одржавању мало која библиотека има на ширем подручју .

З. Делић

Фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести