Чудесан подводни свет ухваћен фото-апаратом

БЕЛА ЦРКВА: Подводни спортови углавном су везани за приморска места, али и Бела Црква има своје слатко море, па самим тим и локални ронилачки клуб има прикладно име: „Ронити се Мора”.
д
Фото: Ронилачки клуб „Ронити се Мора”

Председник ронилачког клуба Јован Петровски из Беле Цркве наводи да је роњење најекстремнији и најлепши спорт, али и један од најскупљих. Управо због последње ставке, која је најчешће и пресудна, проблем је привући младе иако интересовање и те како постоји.

– Наш проблем је што немамо никакву подршку локалне самоуправе, тако да смо ускраћени за финансијски део који је и најбитнији за обављање било каквих активности – не крије Петровски. – Успели смо да добијемо спонзорство од италијанске компаније „Марес” од које смо добили једну количину опреме, а с којом радимо курсеве и друге активности. Али, ентузијазам, жеља и љубав за роњењем јачи су од свих тих проблема и својим средствима успевамо да исплатимо многа такмичења и дешавања у земљи и региону.

Због свега наведеног, РК „Ронити се Мора” броји 25 чланова сениора и неколико момака од 14 година који се спремају да крену стопама старијих. Ипак, да би се неко упустио у те „воде”, важно је бити здрав и физички спреман.

– Једино овим спортом улазите у други свет, другу дименију, виђате призоре који нису доступни свакоме, уживате у бестежинском стању где је потпуна тишине, чујете само своје дисање – дочарава нам Јован Петровски, показујући живописне слике. – У белоцркванским језерима постоје разне врсте риба, слатководних ракова, змија, корњача и медуза, а језера су богата флором која се може видети кроз многобројне трске, траве, локвање... Најинтересантнија је та слатководна медуза која је до пре неколико година била само код нас, али се после нашла и на београдској Ади Циганлији. Тако да, Бела Црква је дефинитвно најлепша под водом! Подводни град можемо показати кроз „Интро” зароне, односно пробне зароне, али и кроз ронилачке курсеве.

Како би најбоље приказали свет у који најрадије зарањају, екипа из клуба превасходно се бави подводном фотографијом, што потврђују и разне награде на државним и регионалним такмичењима. Ипак, изузетно им је жао што нико нема слуха да све искористи у туристичке сврхе, што би унапредило град и учинило да постане једна од најинтересантнијих туристичких атракција.

– Међутим, имамо проблем са криволовцима који нам угрожавају сав рибљи свет, а ништа се ни по том питању не ради, да се актери приведу правди и да се коначно закон и правила за излов рибе на језерима поштује – истиче наш саговорник.

РК „Ронити се Мора” део је италијанске ронилачке асоцијације (ПШ), док су братски клуб са истоименим из загребачког „Ронити се Мора”, будући да је белоцрквански тим настао априла 2013. године управо на предлог власника клуба из Хрватске.

Леа Радловачки

 

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести