Градска библиотека у Руми упустила се у издавачку делатност

РУМА: У издању Градске библиотеке „Атанасије Стојковић” из штампе је изашла књига познатог писца, новинара и преводиоца Мухарема Баздуља под називом „Јужњачка утеха“. Директор библиотеке у Руми Дамир Васиљевић –Тоскић каже да је ово прва књига издата ове године.
1
Фото: Град Рума

- Покушавали смо да ступимо у контакт са писцима и песницима, неколико радова је у припреми, али ниједан није финализиран. Ово је прва књига, а и најзвучнија, можда и у целокупној издавачкој делатности наше Градске библиотеке и изузетно нам је драго због тога - каже Васиљевић-Тоскић.

Сарадња је успостављена током овогодишњих мајских „Дана словенске писмености и културе“ интензивирана је, па се тако врло брзо родила идеја да у склопу издавачке делатности Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ објави књигу Баздуља.

- Могуће је и да до краја ове године Ђока Филиповић изда неколико наслова „Приче из Срема“, „Дивани са шора“ „Кобајаги“, „Опело за виолину“, и још наслова, а то је свакако битно јер је награђен на конкурсу „Атанасије Стојковић“ за најбољи роман „Седам година“ и покушавамо да урадимо друга издања његових наслова- каже Васиљевић - Тоскић. –За следећу годину планирамо и наставак сарадње са Баздуљом, који је у нама препознао партнера, али и издања романа и збирки песама других аутора.

Гледајући статистику, током пандемије, више су читали старији грађани Руме, односно чланови библиотеке, којима су књиге достављане на адресу или би сами долазили по њих.

- Гледајући поново статистику, нама највећи део читалаца иначе долази из млађе популације, основна и средња школа, као и суграђани средњег животног доба од 20 до 45 година -  каже директор, који је на челу ове румске установе годину дана. – У последње време, опет пензионери активно долазе, јер смо у претходна два, три месеца купили пуно наслова, које нисмо имали до сада у понуди, па је то разлог за њихов долазак. 


Од бестселера до стручне литературе

Библиотека у Руми броји око 85.000 наслова. Чита се и по селима, а директор каже да су повезани и са сеоским школама и истуреним одељењима библиотеке.

- Моја покретачка иницијатива уназад годину дана је да на сваких месец дана посетим једну од школа, како основних, тако и средњих и да донирам одређени број књига, што стручне литературе, што лектира, али и популарног штива, бестселера, све што је ђацима интересантно. Кад је реч о стручној литератури, у Руми имамо и Пољопривредну школу, те сам на почетку године школи уручио донацију од педесетак стручних наслова за пољопривреду, ветерину и све остало.


Сходно ситуацији која је свуда око нас, директор каже да су одржали и „Културно лето“, које је одржано од 1. јуна до 1. септембра, а Библиотека је била организатор разних манифестација, међу којима су одржане и три промоције књига. 


- Представили смо једну збирку песама, затим нашег суграђанина који је награђен наградом „Атанасије Стојковић“, а и ове године ћемо наградити најбољи рад, најбољи роман, међу 15 рукописа који су нам већ пристигли, а услов је да су романи необјављени - каже Васиљевић-Тоскић. –Током Културног лета имали смо промоције песничких збирки, изложбе слика, монодраму, мини-концерт, тако да је Градска библиотека ове године понудила шаренолик садржај. Мухарем Баздуљ је ове године два пута био наш гост, први пут током Дана словенске писмености и културе када је одржао предавање о Вуку Стефановићу Караyићу, али имали смо и низ предавања других признатих професора.

У књизи „Јужњачка утеха“ текстови из првог дела књиге објављени су у загребачкој „Просвјети” и у београдском „Недељнику”. Текстови у другом и трећем поглављу објављени су у недељнику „Време“ и представљају оно што се није нашло  између корица књиге Мухарема Баздуља „С времена на вријеме“. Сабрани између корица најновијег издања Градске библиотеке „Атанасије Стојковић‘’ ови текстови  ће сасвим сигурно поново побудити пажњу читалаца и представљати  један од сјајнијих бисера у издавачкој колекцији Градске библиотеке. Реч је о књизи која је тематски подељена  на три дела. У првом су есеји који се тичу књижевности, у другом чланци о фудбалу, док се у трећем делу налазе текстови на филмске теме.

Градска библиотека је важна за културни живот Руме, али кроз промоцију издавачке делатности повезује се са другим срединама и планира гостовања по земљи и у окружењу.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести