Паркови Динарида у Еко-центру Карапанџа: Радионице у селима уз резерват

СОМБОР: Сасвим на трагу чувене максиме „мисли глобално, делуј локално“ у Еко-центру „Карапанџа” смештеном у поплавним шумама приобаља Дунава код Бездана одржана је конференција поводом почетка пројекта „Интеграција локалне заједнице у процесу управљања заштићеним подручјем на примеру Специјалног резервата природе Горње Подунавље”.
k
Фото: Učesnici konferencije

Главни партнер овог пројекта је Јавно предузеће „Војводинашуме“, које и управља Еко-центром „Карапанyа”, баш као и целим СРП Горње Подунавље, док су партнери представници локалних заједница УГ „Подунав” у Бачком Моноштору и ХКПД „Силвије Страхимир Крањчевић” из Бачког Брега.

Овај пројекат су, кроз програм „Паркови Динарида”, подржале Светска организација за природу (WWF ) и Влада Шведске. Вредност целог пројекта који би требао да потраје годину дана је процењена на 10.000 евра. Према ономе што се могло на конференцији, циљеви пројекта су побољшање управљања заштићеним подручјем успостављањем интензивније сарадње са локалном заједницом и проширивањем спектра услуга заштићеног подручја подизањем капацитета дизајнираних за осетљиве групе, али и укључивање локалне заједнице и заинтересованих страна у процес управљања заштиц́еним подручјем, те подизање свести локалне заједнице о значају заштићеног подручја и услуга екосистема.

Пројекат не занемарује ни омогућавање коришћења и приступа заштићеном подручју и виситор центру Еко центра „Карапанџа“ припадницима рањивих група, пружање квалитетних садржаја у заштићеном подручју, намењених рањивим групама – младима, деци, женама, особама са инвалидитетом, едукација локалне заједнице и шире јавности о значају очувања природе и заштићених подручја, ради ублажавања последица климатских промена, као једног од фактора поремећених биолошких односа и појаве пандемије.

На отварајућем састанку пројекта, присутне је поздравила Андреја Лазовић, руководилац службе планирања и газдовања шумама ШГ „Сомбор“, а сам пројекат и активности које су предвиђене представила је Радмила Шакић Пеурача, кроз презентацију „Управљање заштићеним подручјем: Задаци, циљеви и потреба сарадње”. Она је истакла да су главни циљеви пројекта интеграција становиштва које насељава обод резервата, као и едукација популације о начинима управљања резерватом.

Пројектом су планиране две радионице о управљању резерватом природе које ће се реализовати у Бачком Брегу и Бачком Моноштору и које су намењене пре свега локалном становништву. Поред тога предвиђене су и радионице традиционалних заната у Бачком Брегу, као и унапређење туристичке понуде у овом селу које се налази на самој граничи Србије са Мађарском. У Бачком Моноштору планирано је заједничко обележавање Дана Европског Амазона у јулу, као и промотивне шетње резерватом, са практиковањем јоге и разним рекреативним садржајима, а једна од активности пројекта је и израда веб сајта којим ће бити представљена целокупна туристичка понуда Горњег Подунавља, те формирање „Зеленог сандучета” на овом порталу.

Као представник Бачког Моноштора, Зденка Митић је представила искуства у реализацији различитих заједничких активности агилних моношторских удружења грађана попут УГ „Подунав”, УГ „Бодрог”, КСР „Шаран”, ПД „Пчела”, УГ „Викенд насеље Дондо”, ЛД Бачки Моноштор, али и саме Месне заједнице и тамошње Основне школе са ЈП „Војводинашуме”, као и планове за будућу сарадњу, који су оријентисани у правцу продубљивања повезаности кроз овај пројекат, појединачне активности и иницијативе, као и заједничко унапређење и промоцију еко-туристичке понуде СРП „Горње Подунавље”. Као једну од конкретних активности Митић је навела и скори почетак рада на унапређењу шетне стазе Штрбац.

Милорад Стојнић, председник ХКПД „Силвије Страхимир Крањчевић” из Бачког Брега је истакао да је ово први пројекат на којем сарађују са ЈП „Војводинашуме”, те да се надају да ће реализацијом планираних активности Бачки Брег успети да заживи као туристичка дестинација.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести