Пчелари у Војводини имају проблем због короне да продају мед

ЗРЕЊАНИН: Овогодишња производња меда и пчелињих производа у границама је просека. Домаћа производња је у стању да подмири потребе становништва, јер просечни грађанин Србије годишње конзумира између 400 и 600 грама меда и пчелињих производа.
1

– Потрошња меда по глави становника је и даље врло мала. Ми немамо ту такозвану „културу меда”. Можда се нешто промени у овој години пандемије, то ћемо тек видети – каже председник Савеза пчеларских организација Војводине Радомир Влачо.

Цена меда готово да је остала иста у односу на прошлу годину. Нешто је скупљи багремов мед, чија се цена креће од 900 до 1.100 динара, док је ливадски, цветни и липов и даље од 600 до 800 динара.

– На цену багремовог меда утицала је нешто виша цена откупа. Остали мед откупљује се по цени од 2,5 евра по килограму, што није довољно ни да се покрију трошкови, па у овом тренутку на велико мед продаје само ко мора – сматра Влачо.

Пчеларима је ове године велики проблем пласирање производа, јер  највећи број традиционалних манифестација нити је био, нити ће бити одржан.

– Пчелари са својим производима учествују на свим манифестацијама сајамског типа. То је прилика не само да продају своје производе, него и да упознају своје потенцијалне купце са благодетима меда. Ове године је све то изостало а, како ствари стоје, ничега неће ни бити до пролећа. Пчеларима тако остаје да се оријентишу на другачији вид пласирања својих производа – објашњава Влачо.

Пчеле су у кошницама и већих активности до пролећа за пчеларе нема.

– После тровања пчела овог лета, остаје нада да ће зима бити блага и да ће омогућити пчелама да се опораве и успешно изврше „смену генерација“ у кошницама. Било би јако добро да зима не буде хладна и да се пчеле у кошницама опораве од стреса које су имале због тровања. А случајева тровања било је много – истиче Влачо.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести