Прикључење на фабрику воде у Ковачици решење за Идвор

ИДВОР: Када се говори о проблемима Идвора, који су слични као и другим мањим селима, незаобилазно се истиче да је овде рођен светски познати научник Михајло Пупин.
ф
Фото: Dnevnik.rs

Председник Савета МЗ Идвор Светислав Закић предочава, да у Србији не постоји ниједан закон који би на специфичан начин третирао места која су од изузетног значаја, где су рођене знамените личности.

- Идвор дели судбину мањих села тако да смо погођени неповољним демографским кретањима. Имамо све мањи број становника, јер сваке године у просеку умре око 20 становника више, него што се рађа беба - предочава Закић.

По последњем попису 2011. у Идвору је било 974 житеља, а у међувремену број житеља се смањио тако да их има око 850. Средином прошлог века Идвор је имао двоструко више становника!

Највећи проблем житеља Идвора је снабдевање питком пијаћом водом. Светислав Закић напомиње да су мештани Идвора имали обећање председника ковачичке општине у претходном мандату, а сада председника Скупштине општине Милана Гарашевића, да ће Идвор бити прикључен на новоизграђену фабрику воде у Ковачици.

- Фабрика воде у Ковачици има капацитет да се на њу прикључе и остала насеља. Пошто је квалитет воде у Идвору најлошији, планира се да буде прво насеље које ће бити прикључено на фабрику воде у Ковачици, од које нас дели 12 километара. Повезивање би сигурно коштало неколико десетина милиона динара, што може обезбедити, надамо се, из више различитих извора, како бисмо добили здраву пијаћу воду. За сада добили смо једну еко чесму у центру села код цркве, али крајње решење је да питка вода тече из славина свих домаћинстава у Идвору - каже Закић.

У Идвору је неколико пута покушано да се бушењем бунара за месни водовод пронађе вода задовољавајућег квалитета, међутим, испоставило се да је на овом терену нема, тако да се као решење види прикључење на фабрику воде у Ковачици. Текући проблеми села  решавају се

средствима из буџета општине Ковачица. Месна заједница је и ове године наставила радове на чишћењу бедема, превоја који спаја село са локацијом где се некада насеље налазило, што је уједно и почетак пута према реци Тамиш. На сређивању тог терена је рађено и претходне године, тако да је доста добро очишћен, а житељи Идвора сматрају да би корисно било да се у наредном периоду уреди и обала Тамиша.


Амбуланти неопходна поправка

Решавање свих потреба и проблема зависе од обезбеђења финансијских средстава, односно колико се новца определи у буџету општине Ковачица.

- Месна заједница Идвор и Дом културе „Михајло Пупин“ учествовали су у формирању једне акционе групе која је предочила шта би у наредном периоду требало да се уради у Идвору и захтеве смо поднели локалној самоуправи, пре израде буџета. Главни приоритети су решавање проблема пијаће воде и реконструкција амбуланте. Постојећа зграда амбуланте је доста скучена, потребно је да се реконструише, где би поред лекара опште праксе било места за стоматолошку ординацију и апотеку - указује на планове Светислав Закић. 


Некада је код Идвора на Тамишу, удаљеном око километар од села, било лепо уређено купалиште, које је током летње сезоне посећивало достаљуди. Покушавају се пронаћи средства да се пошуми парцела која је уз саму обалу реке, а право коришћења имају општина Ковачица и село Идвор, да би уз купалиште у догледно време било и хладовине за пријатан боравак посетилаца.

- Из буџета општине Ковачица финансирани су радови на објекту Ватрогасног дома. Зграда је дуго година била запуштена и затворена, јер скоро три деценије ништа у њу није улагано, па се није ни користила. У прошлој и овој години за уређење зграде Ватрогасног дома локална самоуправа је издвојила милион динара, да се оспособи и почне користити. Објекат има лепу салу која може да служи за окупљања удружењима грађана или за одржавање прослава. Замењен је кровни покривач, оспособљена је кухиња и уређена свечана сала, тоалети и улаз, средили смо и гаражу за потребе ватрогасаца. Још нису сви радови приведени крају, али је објекат функционалан и зграда се већ користи - сазнајемо од Закића.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести