У ишчекивању јединственог феномена цветања Тисе

КАЊИЖА: У горњем току Тисе код Кањиже и низводно у местима суседних општина северног Потисја ишчекује се ових дана јединствен природни феномен цветања реке Тисе.
1
Фото: М.Митровић

Пре четири године у ово време цветање Тисе је већ било веома интензивно, а и ове сезоне само што није почело. Међутим, овај природни феномен који се у Европи може доживети само на реци Тиси и у свету на Жутој реци (Huangho) у Кини, зависи од хидролошких и климатских услова. 

Цветање се дочарава ројењем прастарог инсекта из породице водених цветова латинског назива Палингениа лонгицауда, код нас популарно названог тиски цвет. Природни феномен се дешава од почетка јуна па до пред крај овог месеца.

Претходних година цветање се дешавало од 6. до 26.јуна, а добри познаваоци прилика на реци указују да је неопходно да се склопе природни, хидролошки и временски услови да из станишта у глиновитом кориту ларве инсекта из дубине реке изађу на површину реке и започну љубавни ритуал парења. 

- Услови за почетак цветања Тисе су екстра. Вода је чиста, водостај реке је је летњи и само се чека да све буде потаман, пре свега температуре воде која је сада око 22 степена Целзијуса, а за цветање је потребно да буде 23 степена. Када ће цветање почети, све зависи да ли ће бити топло време, или ће се у случају кише и захлађења вода у реци мало расхладити и померити почетак цветања. То се никада не зна, треба бити стрпљив и дочекати тиски цвет - каже Чаба Шарњаи из Кањиже, који у време цветања Тисе бродићем „Тисин танго” са знатижељним љубитељима природе већ годинама код Кањиже крстари реком. 

Да прате и уживају у јединственој чаролији коју дочарава Тисин цвет, на обале реке Тисе и крстарење бродићима и чамцима долазе не само знатижељници из потиских и војвођанских места, него и туристи из свих крајева Србије и иностранства. 

Првих дана се у „предцветању” стидљиво појављује мањи број инсеката тиског цвета, а када ројење почне пуним интензитетом, Цветање Тисе се дешава у предвечерје око 18 сати и потраје око два сата. Тада се на деоницама реке са глиновитим коритом на површини најпре појављују ларве из којих се за кратко време излуче нежни инсекти лепршавих свиленкастих крила, безопасно излећу на биљке, дрвеће па и људе и отпочињу пресвлачење у зреле јединке.

То су недозрели мужјаци који тек после пресвлачења постају способни за парење и оплодњу женки, које се појављују нешто касније на површини воденог огледала реке. Након тога почиње парење, а ковитлац мноштва јединки шуштањем лепршавих крила у љубавном заносу дочарава цветање.

Фото: М.Митровић

Након парења мужјаци убрзо умиру, а женке лете изнад површине реке још неко време и спуштајући се на воду одлажу до 7.000 ситних јајашаца која тону на дно реке. Из оплођених јајашаца се за две до три недеље излегу ларве, које се укопавају у глиновито корито реке и ту буду три године, а за то време пресвлаче се око 20 пута, док не дође време да изроне на површину реке.  

У част цветања Тисе туристички посленици Сенте и Новог Бечеја организују и фестивале са пригодним културно забавним и едукативним садржајима. 

 М. Митровић 

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести