У Тотовом селу стасавају туризам и фудбалска академија

Настанак Тотовог села повезан је са битисањем велепоседника Јожефа Тота, који је овде имао салаш и имање, па плацеве продао или поделио својим радницима и беземљашима, 1905. године изградио цркву, потом и школу па се око тог језгра постепено развијало насеље.
с
Фото: М.Митровић/ Тренинг полазника фудбалске академије

Захваљујући донацијама из Мађарске, али и улагањима покрајинских институција АП Војводине, општине Кањижа, учешћем Месне заједнице Тотово Село и учешћем у више пројеката прекограничне сарадње, за нешто више од две деценије село је процветало. После изградње Омладинског центра, улагано је у нову основну школу са осмогодишњом наставом и модеран дечији вртић, увидело се и да је шанса у развоју сеоског туризма, а посебан импулс и живахност селу дала је Фудбалска академија “Иштван Њерш” основана пре десет година.

Тотово Село је развило сарадњу са насељима из иностранства, тако да има чак седам братских насеља: Рабатотфалу, Шопронкевежд, Тахитототфалу  и Јасентласло (Мађарска), Ђерђочомафалва и Думбрава (Румунија) и Кишујфалу (Словачка). Тотово Село годишње посећује око 3.000 туриста, бар тако је било пре пандемије короне, а иако на први поглед нема одвише знаменитости, гости који долазе ипак имају шта да виде. Уз Римокатоличку цркву Свети Јосип радник подигнут је споменик папи Јовану Павлу Другом, ту је и биста оснивача места Јожефа Тота, као и бројне скулптуре у дрвету настале на међународним скуповима дрводеља, а при крају уређења је макета слива Дунава кроз Србију.


Тотово Село годишње посећује око 3.000 туриста, бар тако је било пре пандемије короне

- Немамо реке, језера ни планине, па оно што немамо пожелели смо да направимо и осмислили макету Дунава од Бездана до Кладова са деоницама његових притока Драве, Тисе и Саве, заједно са Фрушком гором, Авалом, Вршачким брегом, Мирочем и јужним Карпатима, одакле смо прикупили и камење. У Тотовом Селу ће потећи вода кроз све реке из слива Дунава, а направићемо макете градова и обележити најзначајнија историјска места. Ту ће моћи да се за ђаке одржавају часови историје и географије на отвореном, а верујем биће интересантно и за туристе. На места где почиње ток реке поставили смо скулптуре које представљају духове Дунава, Драве, Тисе и Саве. Тотово Село је мало уредно село у коме има пуно љубави, људи се добро разумеју и не свађају. Живот је миран и другачији, па то желимо да покажемо туристима, тако да кажем да уче од нас, са жељом да тако буде у окружењу и читавој Србији - каже организатор туризма Золтан Фараго.

Фото: М.Митровић/Израда макете Дунава при крају

Захваљујући Рожи Жолдош и подршци мештана у етно кући су сакупљене старине из домаћинстава и пољопривредних газдинстава, где се дочекују туристи, приказује како су се некада на трационалан начин обављали послови, а одржавају се и радионице за децу.

Велике заслуге за напредак Тотовог Села има захваљујући сложним мештанима, а међу покретачима је и жупник Јене Уташи, који овде службује више од четири деценије.       

Фото: М. Митровић

- Имамо проблема као и у свакој локалној заједници, али јако је лепо што смо сложни, а када смо сложни лакше нам је да заједно решавамо проблеме - утисак је жупника Јенеа Уташија. - У свакој тешкој ситуацији увек смо оптимисти и вероватно због тога успевамо да остваримо оно што мислимо да је добро за село. Планирамо како ћемо убудуће боље живети. Наредно важно улагање је у завршетак фискултурне сале при основној школи, што ће бити корисно у заокружењу услова за развој спортског туризма. Већ имамо доста тога од инфраструктуре, а предстоји нам обнова старе школе која ће добити нове садржаје за кампове за младе

Десета година Фудбалске академије “Њерш Иштван“ у Тотовом Селу, чији концепт се остварује тако што таленти са стране долазе овде већ у завршним разредима основне школе или као средњошколци, бораве у дому ученика, а за тренинге и напредак под надзором тренера на располагању имају три фудбалска терена, од којих један са вештачком травом. Тренутно у академији има седам селекција фудбалера, од којих је шест млађег узраста и сениорски узраст.

- Талентовани дечаци долазе са свих страна из  Војводине, од Житишта, Бечеја и Темерина, до Суботице , а највише их је из кањишке општине и околине. Тренинге имамо свакодневно пре и после подне, у зависности кад које дете иде у школу, а све селекције се такмиче у лигама за свој узраст. За средњошколце имамо организован превоз до школа у Кањижи, Сенти и Новом Кнежевцу, тако да могу да испуњавају обавезе у школи и фудбалској академији. Акценат стављамо пре свега на школу јер да би неко био добар фудбалер, пре свега мора бити интелигентан и упоредо са школовањем пратимо њихов фудбалски развој. Уколико неки играч има лоше оцене или лоше владање у школи, забрањено му је тренирање. Циљ нам је да не стварамо само доброг фудбалера него и доброг човека, који ће касније ако можда не успе у фудбалу пронаћи себе у неком другом послу и моћи да води рачуна о себи - каже тренер и координатор у Фудбалској академији „Иштван Њерш“ Дарко Веселинов.

Фудбалска академија носи име Иштвана Њерша, некадашњег врхунског играча, који се прославио у Интеру из Милана, а играо је за репрезентације бивше Југославије и Мађарске. Њерш је био нападач Интера и трећи је најбољи стрелац у историји тог клуба. -  Покушавамо да гајимо тај стил фудбала да дамо увек гол више у односу на противника, али  није нам само битан резултат, него да млади науче фудбал. Једини прави успех јесте када једно дете изађе из омладинског фудбала и нађе себи место у неком сениорском тиму, на мало већем нивоу - наглашава Веселинов.

Иако у Тотово Село због фудбалске академије долазе млади, занимљиво је да у село нема угоститељског локала. У више случајева за родитеље фудбалских талената похађање академије детета, био је чак и разлог да се преселе у Тотово Село.

 Милорад Митровић

 

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести