Витезови на седмом Видовданском сабору у Руми

РУМА: Како је већ годинама устаљено, уочи Видовдана, у Градској кући у Руми организован је пријем за чланове „Академије видовданских витезова србских“ и борце и породице палих бораца на Паштрику и Кошарама на Косову и Метохији.
r
Фото: Ruma.rs

Прилика је то да се говори о онима који су дали живот и који су се борили за очување српства на Косову и Метохији, као и да се никад не заборави значај Видовдана који је српски и духовни и световни празник.

У Храму Вазнесења Господњег у Руми одржана  је трибина под називом „Кошаре и Паштрик - битка која траје“, на којој су били учесници поменутих битака, али и Веселин Шљиванчанин, пензионисани официр ЈНА. Том приликом додељене су статуе преживелим и постхумно палим борцима. Постхумно су статуе додељене браћи Милић, капетану Прве класе Крунославу Иванковићу, воднику Прве класе Ивану Васојевићу Јагуару и војнику Вукоману Тешовићу. Статуе су примили чланови породица палих јунака, који су сложно поручили да је слобода највреднија, али и најскупља, а док се будемо сећали палих јунака, они ће живети.

Фото: Ruma.rs

Статуе су додељене и Давору Штефанеку(статуа уручена његовом брату), репрезентативцу у рвању и председнику Спортског савеза Србије, војнику Дарку Трифуновићу Анђелковићу који је нагласио да је својевремено ћутање државе о Кошарама, теже пало младим борцима, него сам рат. Признање је уручено и капетану у пензији Саши Петровићу Мамби, потпуковнику у пензији Драгутину Димчевском и бригадном генералу Стојану Коњиковцу. Признање је добио песник Александар Николић - Српски вук.

Уочи доделе признања прочитано је и писмо које је својим саборцима послао генерал Небојша Павковић, подсетивши да српског војника увек води морал и витешки дух.

- Седму годину заредом смо са учесницима свих тих борби и породицама настрадалих. Мислимо да је то нешто што је потребно овом граду у знак сећања на све те витезове, на све те хероје који су учествовали, који су положили живот и који су сада са нама у овој причи. Слоган данашње трибине је „Мртве не заборавите, живе памтите”, тако да је то за наш народ прича која траје још од Косовског боја - рекао је Новица Тодосијевић, председник и оснивач Удружења грађана „Академија видовданских србских витезова”.

На трибини је речено да је заборав највећи непријатељ наше нације, зато је важно чувати сећање на пале хероје, али и указивати дужно поштовање према онима који су преживели. Због тога се негује традиција српског витештва и Видовдана, рекао је професор Милан Вукелић, официр специјалне јединице у пензији.

- Залажем се да ширимо истину о нашим херојима, погинулим, рањеним, преминулим, тако и о живима који су и данас међу нама, који су нам увеличали данашњи празник - рекао је Вукелић.

Грамату као знак захвалности у име Општине Рума примили су Стеван Ковачевић, председник Скупштине општине Рума  и Душан Љубишић, начелник Општинске управе.

- Општина Рума подједнако је опредељена за развој и модернизацију, колико и за неговање традиционалних културних и историјских вредности нашег народа. Свакако да је витештво једно од обележја српског етноса и Академија српских витезова негује кодекс витештва у српском народу. Нама је драго да можемо да их угостимо и захвалимо на напорима које чине, не само на неговању српских витешких вредности, него и на неговању сећања на херојства и исказану храброст српских војника током ослободилачких и одбрамбених ратова – рекао је Стеван Ковачевић.

У Великом парку у Руми одржан је и витешки турнир, који је окупио стреличаре и мачеваоце, који су приказали старе српске витешке вештине. Манифестацију су музички употпунили Српско певачко друштво у Руми, професор хармонике Дамир Васиљевић Тоскић са ученицима ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић“ и гуслар Вукман Боричић.

В. Х.

 

EUR/RSD 117.5637
Најновије вести