НА ДЕВАСТИРАНОМ ПОДРУЧЈУ уништеном НАТО бомбама НИЧЕ још један нови велелепни НАУЧНО-ТЕХНОЛОШКИ ПАРК Окупиће младе стручњаке из целе западне Србије на 19 хиљада квадрата

ЧАЧАК: На локацији некадашњег гиганта "ЦЕР", који је у потпуности девастиран током НАТО бомабрдовања, овог пролећа очекује се почетак радова на изградњи нових објеката чачанског Научно-технолошког парка.
а
Фото: Рина

Према речима градоначелника Чачка, Милуна Тодоровића, тренутни капацитети НТП-а Чачак су у постпуности попуњени, а са изградњом нових просторија очекује се утростручење не само капацитета већ и корисника.

- Пре свега захваљујући научно истраживачким установама у нашем граду, Институту за воћарство, Факултету техничких наука и Агрономском факултету али и привреди Чачка која је иницирала 2011. године Научно-технолошког парка у веома скромним капацитетима од 200 метара квадратних. Ми смо 2017. године кренула са Валдом Републике Србије у прошиерење капацитета. Пре свега смо Старт-ап центар сместили у сами центар града, у зграду Културног центра на 650 метара квадратних, за младе старт-ап фирме. Одмах смо отишли корак даље, на 6.000 квадрата у девастираном простору, потпуно уништеном у НАТО бомбардовању 1999. године, са Владом Србије кренули у реконструкцију и опремање тог простора. Тренутно 42 комапније послују у том простору и већ су попуњени капацитети. Дошло је време да се проширује, да идемо у трећу фазу изградње и доградње НТП-а Чачак. Наравно да смо позитивна искуства узимали из НТП-а у Београду, Новом Саду и Нишу. На око хектар површине биће изграђено 12.000 квадратних метара у индустријској зони `ЦЕР`, потпуно опремљен простор са, надам се, око 150 нових станара. Преко 20 милиона евра је инвестиција Владе Републике Србије. Земљиште је још пре две године прибављено у својину - рекао је за агенцију РИНА градоначелник Чачка, Милун Тодоровић.

Проширење Научно-технолошког парка у Чачку види се и као један од начин борбе за опстанак младих не само у Чачку већ у читавој западној Србији.

- То је регионални НТП који обухвата Моравички, Рашки и Златиборски округ и то је велики потенцијал. И ауто-путеви `Милош Велики` и `Моравски Коридор` допирносе развоју пре свега инфраструктуре читаве запане Србије и убеђен сам да ће многи млади, пре свега ит стручњаци остати у граду и нашој Србији, а они који су отишли путем нових сазнања тај `know how` пренети у НТП Чачак у коме ћемо имати скоро 19.000 квадрата - казао је Тодоровић.

Фото: Рина

Поред проширења НТП-а, у граду Чачку у току је реализација многобројних инвестиција, од чега се као једна од највећих издваја пројекат ревитализације Овчарско-кабларске клисуре.

- Много планова је пред нама, Пре свега заврштеак `Моравског коридора` од Чачка до Појата, завршетак дела ауто-пута `Милош Велики` од Чачка до Пожеге. Индустријска зона која се већ опрема. Очекује нас већ на пролеће и почетак радова на још једној страној, немачкој компанији и то је последња компанија која ће доћи у наш град јер више немамо људи. Немамо људе на тржишту који могу да раде у тим компанијама. Та компанија ће бити високотехнолошког потенцијала, до 800 запослених од чега 80 одсто високо образованих. Дакле још једна огромна могућност за младе људе да остану у свом граду и да из НТП-а где ће стварати нове вредности, могу своја знања да имплементирају и у нову фабрику, са новим технологијама. Овчарско-кабларска клисура је бисер српског туризма и Србије, не само као лечилиште већ и кроз верски туризам. Изградњом канализационе и одводне мреже у самој Овчар Бањи, парцелацију коју смо завршили пре неколико недеља, одлична сарадња са владом Републике Србије али и са СПЦ која је титулар земљишта. Очекују нас сјајне ствари. РХ центар у Овчар Бањи, завршетак саобраћајнице до врха Каблара, видиковац на Каблару али и још много саржаја у самој Овчар Бањи - истакао је градоначелник.

Рина

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести