Преминуо Корнелије Ковач

БЕОГРАД: Српски композитор Корнелије Ковач преминуо је данас у 81. години у Београду, потврђено Тан‌југу у круговима блиским композитору.
w
Фото: TANJUG/ RADE PRELIC / bs

Љубитеље музике у Србији и у другим земљама региона данас је потресла вест о смрти нашег великог композитора и клавијатуристе Корнелија Ковача, који је био један од најзначајнијих југословенских аутора рок и поп музике друге половине двадесетог века.

 Корнелије Ковач рођен је 1942. године у Нишу, где је његов отац био запослен као виолиниста. Одрастао је у Суботици, где је похађао музичку школу и у раној младости се заинтересовао за џез и рок музику. Завршио је студије на Музичкој академији у Сарајеву, где 1961. оснива џез трио БКБ, у којем наступа као пијаниста. Нешто касније почиње да се бави рок музиком као клавијатуриста сарајевских "Индекса", чији је члан био од 1966. до 1968. године. После тога напушта "Индексе" и прелази у Београд где формира "Корни групу" која је врло брзо постала један од најзначајнијих домаћих рок бендова. После почетног трагања за сарадницима, усталила се по многима, најбоља постава групе коју су уз Корнелија Ковача, чинили још певач Дадо Топић, гитариста Јосип Бочек, басиста Бојан Хрељац и бубњар Владимир Фурдуј. (Нешто касније уместо Топића, вокални солиста постаје Златко Пејаковић).

"Корни група" је остварила сјајне успехе и стекла је велику афирмацију извођењем прогресивног рока, сложене виртуозне музике засноване на импровизацији, али је истовремено снимила и серију лаких, певљивих поп хитова на сингловима који су достизали врло велике тираже. Крајем 1972. објављен је први албум "Корни групе", који спада у ред најважнијих плоча југословенског рока. Тих година овај бенд остварује и запажене наступе у Холандији и у Швајцарској, где свирају на чувеном Џез фестивалу у Монтреју. Постојала је тада могућност и за њихову турнеју по САД, али ово гостовање ипак није остварено. Крајем 1973. године Корнијевци у Италији снимају албум "Не тако обичан живот" са препевима текстова на енглески, а априла 1974. у Брајтону у Енглеској, као представници Југославије наступају са песмом "Моја генерација". Тада је победила група "АББА" са песмом "Ватерло", а "Моја генерација" осваја дванаесто место. Ни италијанска плоча не наилази на очекивани о?ек стране публике, тако да Корнелије Ковач тада одлучује да распусти "Корни групу". Опроштајни концерти "Корни групе" приређени су у Новом Саду и део снимака са тих свирки објављен је на њиховој "лајв плочи" албума "Мртво море".

Корнелије Ковач потом наставља самосталну каријеру, као врстан хит мејкер, композитор и текстописац, који је остварио велике успехе сарађујући са Оливером Катарином, Здравком Чолићем, Бисером Валетанлић, Недом Украден, Микијем Јевремовићем, Лепом Бреном и другима. Његова песма посвећена младалачкој љубави "Април у Београду" у Чолићевом извођењу постала је једна од непролазних југословенских евергрин песама која је освојила публику различитих генерација. Био је и успешан композитор филмске и позоришне музике, такође и врстан продуцент који је продуцирао плоче Арсена Дедића и "Бајаге и инстуктора".

Извесно време провео је у Шпанији и у Енглеској, где је радио као композитор и продуцент, али се касније поново вратио у Београд, настављајући музичко деловање. Пре пет година, 2017. године у Ујвидеки синхазу у Новом Саду са успехом је изведен његов мјузикл "Јесењин". Овај великан рок музике био је композитор и извођач који је у трагању за сопственим музичким изразом остварио инвентиван и успешан спој рока, џеза и поп музике, понекад уз ослањање на народни мелос или класику, а његова музика, без обзира да ли је реч о такозваном "андерграунду", прог-року, поп темама или филмској музици увек носи печат оригиналности и шармантне мелодиозности која је наилазила на топао пријем слушалаца.

Говорећи пре неколико година о највећим успесима своје музичке каријере Корнелије Ковач се присетио сусрета на улици са једном женом, која га је зауставила и питала да ли је он Корнелије Ковач. Он је то потврдио и питао је због чега га је она зауставила, а жена је одговорила: - Само желим да вам се захвалим за сву ту лепу музику којом сте улепшали мој живот!

Корнелије Ковач је завршио подсећање речима: - И ништа друго није ми толико важно. Ето, то је мој највећи успех!

Одласком Корнелија Ковача са животне сцене наша музика изгубила је једног великог и знаменитог композитора чије песме и данас слушају и воле људи широм бивше Југославије, а те његове песме ће живети и даље.

Борислав Хложан

Јавне личности се опроштају од Корнелија Ковача

Бројне јавне личности опраштају се од композитора Корнелија Ковача, који је преминуо данас у својој 81. години живота у Београду.

Његова ћерка, певачица и композиторка Кристина Ковач, објавила је на свом званичном инстаграм профилу очеву црно-белу фотографију из млађих дана, где је написала кратко "Мој тајко".

Бројне личности изразиле су своје саучешће породици кроз коментаре на поменутој објави, међу којима су глумица Калина Ковачевић, певачица Илда Шаулић, певачица Јелена Томашевић, глумица Слобода Мићаловић, и други.

ФК Партизан објавио је на свом званичном профилу последњи поздрав.

"Компоновао је неке од најлепших нумера, међу којима је и она коју зна сваки Партизановац. Придружио се бесмртној армији великана и наставља да пише небеске ноте. Од тебе се опраштамо, али не и заборављамо. Нека ти је вечна слава", стоји у опроштају Партизана.

Композитор Корнелије Ковач преминуо је данас у 81. живота у Београду.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести