У Војводини привремено обустављен рад у вртићима и школама због грипа

На основу препоруке Покрајинског секретаријата за здравство и Института за јавно здравље Војводине, у складу с чланом 105. Закона о основама система образовања и васпитања, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице донео је Одлуку о привременој обустави рада предшколских и школских колектива на територији АП Војводине због широке распрострањености вируса грипа.
skola klupe FBakic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Ради заштите здравља деце, настава се обуставља од 12. до 21. фебруара 2020. године.

Одлука о начину надокнаде пропуштеног образовно-васпитног рада биће донета накнадно.

Током 19. недеље надзора над грипом, у Војводини је регистрован висок праг интензитета вируса грипа и растући тренд инциденције обољења сличних грипу.

Први пут током ове године интензитет вируса грипа изнад епидемијског прага регистрован је на територији пет округа у АП Војводини, што указује на широко распрострањену активност вируса у Покрајини.

Покрајински секретаријат за здравство о свему је обавестио Министарство здравља Републике Србије, као и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, и на основу процене епидемиолошких служби Института за јавно здравље Војводине, предложио меру привремене обуставе рада предшколских и школских установа. На основу ове препоруке, Покрајински секретаријат за образовање донео је Одлуку о привременој обустави рада предшколских и школских колектива на територији Војводине. Ради заштите здравља деце, настава се обуставља од 12. до 21. фебруара 2020. године.

Осим тога, како би се смањио притисак на систем здравствене заштите, руководству свих здравствених установа за стационарно лечење на територији Војводине препоручен је наставак примене мере забране или ограничења посета пацијентима. Ове мере биће на снази док стопа инциденције вируса и обољења сличних грипу не буде испод епидемијског прага.


Довољно маски у здравственим установама

Према речима покрајинског секретара за здравство др Зорана Гојковића, све здравствене установе обезбеђене су потребним материјалом за заштитне мере и спроведени су сви епидемиолошки стандарди за запослене у здравству.


- Имамо висок интензитет вируса грипа и регистровано је 881 пацијент на 100.000 становника у претходних седам дана. Стога смо предложили да се распусте школе и вртићи и то је прва мера. Пратићемо и даље раст вируса, а у свим болницама у Војводини већ су забрањене посете. Следећа мера би могла да буде забрана јавних окупљања. Највише оболелих је у групи од пет до 14 година. Највише су угрожени хронични болесници и у Институту за плућне болести имамо специјалну јединицу чији капацитети су усмерени на лечење ових болесника – казао је покрајиснки секретар за здравство професор др Зоран Гојковић.

Највише вредности специфичних стопа инциденције обољења сличних грипу и акутне респираторне инфекције регистроване су у узрастима предшколске и школске деце:

Током ове недеље, ПЦР лабораторијским тестирањем 52 узорка биолошког материјала, инфекција вирусом грипа типа А(Х3Н2) је доказана код 29, типа А(Х1Н1)пдм09 код 10, а типа Б код једног пацијента, каже се у саопштењу Института за јавно здравље Војводине које је потписао координатор сентинелног надзора др Миољуб Ристић.

Подсетимо, Х1Н1пдм09 је вирус свињског грипа који је изазвао пандемију 2009. године, и тако добио и име. Његова варијанта је А(Х3Н2), која се први пут појавила у јулу 2011. године, а први пут је детектована 2010. код свиња, па је по томе добила и име. Од тада најчешће доминира у сезони грипа, изазивајући највише хоспитализација.

Иако су симптоми грипа углавном слични, без обзира на то која врста вируса је у питању, вирус Х3Н2 доминантан је сој и с већим процентом компликација. Од 2003. до 2013, три сезоне грипа у којима је овај сој био доминантан имале су највиши проценат морталитета. Изузетак је, наравно, пандемија вируса Х1Н1 из 2009. године.

Љ. Петровић

Ružica
11.02.2020 • 14:07
Da li će roditelji dobiti 100% plaćeno odsustvo? Ko će čuvati decu ako roditelji nemaju zdrave babe i dede u penziji?
Šćepan još manji
12.02.2020 • 08:52
Mi dakle imamo "Покрајински секретаријат за прописе, управу и националне мањине – националне заједнице"?!
Siguran sam da imamo i republički...
Koliko birokratije na ovako mali, u sve većem osipanju i još manji narod?
Naravno da je onda sekretar tog veoma potrebnog sekretarijata uz pomoć svojih 73 plaćena savetnika i 48 saradnika doneo bitnu odluku. Bravo. Ali ne bravo što onda i sam sebe hvali: " doneo sam meru, To je prava mera".
Ogledalo našeg društva.
EUR/RSD 117.5653
Најновије вести