Фишер Кам: Искористити потенцијал српског тржишта

БЕОГРАД. Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам оценила је да две земље имају добре, пријатељске односе, а да на економском плану постоји велики потенцијал који тек треба да буде искоришћен - од туризма и трговине, до већих израелских инвестиција. 
ambasadorka izraela alona fiser kam TANJUG ZORAN ZESTIC.jpg
Фото: TANJUG (ZORAN ZESTIC)

Израелски инвеститори су све више заинтерсовани за Србију, каже амбасадорка у интервјуу за Танјуг, напомињући да "обични људи помисле пре свега на некретнине, али да је то само једна област улагања". 

"Желели бисмо да видимо више инвестиција у другим областима - пољопривреди, инфраструктури, агротехници, иновацијама. Веома напорно радимо да повећамо наше присуство овде када је реч о области високе технологије. Такође, сматрамо да економски модел који је Израел развио може бити добар модел и за Србију, уз нека прилагођавања. Мислим да имамо доста тога заједничког", поручује Фишер Кам.

Амбасадорка сматра да све то може имати позитиван утицај на економску сарадњу две земље и напомиње да две државе нису далеко, да их дели авионски лет од два и по сата, а да се ради о народима са сличним менталитетом, начином размишљања и то, како каже, креативним и иновативним.

"Реч је о добро образованим, стручним друштвима са пуно заједничких ствари. Треба да радимо како бисмо све те сличности искористили на корист обе стране", додала је она.

Ипак, амбасадорка скреће пажњу да су инвестиције само једна страна приче а да другу страну чини трговински раст између две земље - размена робе и услуга.

"Веома сам задовољна посебно због пораста извоза из Израела у Србију прошле године. Тренд пораста, мада не толико изразит, постоји и када је реч о извозу роба и услуга из Србије у Израел", рекла је она.

На питање шта је највећа препрека за долазак инвеститора и пораст трговине, она каже да је недостатак информација највећи проблем.

"Људи желе да Израел открива нова тржишта, а ја бих желела да размишљају о Балкану, конкретно о Србији", истиче она, додајући да је главни задатак амбасаде да упознају изралеске привреднике са потенцијалима српског тржишта.

Како је нагласила, видљив је пораст трговинске размене као и напредак у области туризма.

"У области туризма прошле године смо имали напредак од практично 100 одсто, израелски туристи долазе у Србију. Од тога велику економску корист имају обе стране, посебно Србија. Људи се зближавају, упознају. Израелци који се враћају из Србије су мозда најбољи амбасадори ", наглашава амбасадорка.

Упитана како види политичку ситуацију у региону и како тумачи недавне изјаве албанских политичара, Алона Фишер Кам каже:

"Желим да будем веома опрезна када је реч о стабилности у региону. Ми у Израелу помно пратимо догађаје овде. Пре свега желимо да видимо стабилност и како ми, као земља у сталном конфликту са суседима, можемо да извучемо поуке из онога што се догађа овде и да допринесемо стабилности и просперитету региона."

Израел сматра да стабилност и просперитет иду руку под руку, додала је она, нагласивши да је важно да учимо једни од других, да доприносимо и пружамо руку у циљу стабилности.

Говорећи о ситуацији у Сирији и на Блиском истоку она подсећа да њена земља није интервенисала у Сирији. 

"То је нас сусед, веома смо забринути због онога што се дешава у тој земљи, јер све што се тамо дешава има последице по нас. Пратимо ситуацију. Пружамо помоћ рањенима из Сирије што није нимало лако јер се ради о земљи која је у рату са Израелом", додала је она.

Забринуитост Израела је посебно велика због Хезболаха.

"Они су терористички огранак Ирана на Блиском истоку и сарађују са сиријским режимом. Извлаче корист из ситуције у Сирији како би ојачали и то нас јако брине", истиче амбасадорка.

Упитана каква су очекивања Израела од новог америчког председника Доналда Трампа а у вези постизања решења са Палестинцима, она каже:

"Очекивања су јасна. Желимо да видимо да нам помаже у постизању трајног мира на Блиском истоку. То пре свега значи да охрабре Палестинце да поново уђу у директан дијалог са Израелом."

Она напомиње да се о свему може преговарати али не може о Израелу као јеврејској држави, а Трамп може да допринесе тако што ће охрабрити Палестинце да то прихвате.

"Мислим да он има карте у рукама да их подстакне да седну за сто и преговарају директно са Израелом. То би било најважније и надам се да он иде у том правцу", каже Фишер Кам.

Израел 2. маја слави Дан независности, а тим поводом амбасадорка каже:

"То је важан дан за сваку нацију, а још више за ону која се налази у стању перманентног сукоба. Већина суседа не признаје Израел и ово је питање признавања, независности. То је дан када смо прогласили независност после резолуције УН."

Она подсећа да Израел ове године обележава и више јубилеја, укључујући и 25. годишњицу од успостављања дипломатских односа са Србијом при чему је циљ амбасаде да се тај јубилеј обележи низом активности са цивилним друштвом.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести