Из државне службе мора да оде 5.000 запослених

По плану, током 2017. године из државне службе треба да оде око 5.000 запослених, а већина њих ће с радног места отићи директно у пензију. Како каже министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, даља рационализација државне службе значиће да неке општине заиста

 имају мањи број запослених јер су имале вишка, али с друге стране, неке ће имати нова запошљавања да би попуниле радна места за којима постоји потреба, а која претходних година нису била попуњена. Колико ће тачно нових радника бити запослено у државној управи у овој години требало би да се зна крајем наредног месеца, за када је најављено усвајање одлуке о максималном броју запослених у државној управи.

Иначе, у протекле четири године из јавног сектора отишло је 38.000 запослених, а током последње две службу је напустило око 24.000 људи.

– Договор с ММФ-ом је да у овој години оде 5.000 запослених и реч је углавном о природном одливу – казала је министарка Брнабић. – Даље смањење јавног сектора би могло озбиљно утицати на квалитет услуга. Већ сада на 100 становника у Србији ради шест до 6,5 службеника и далеко смо од европског просека. У земљама ЕУ на 100 радника ангажовано их је осам до 8,5.

Она је објаснила да већ сада у неким општинама ради мање од дозвољеног броја запослених, као и да има оних локалних самоуправа које у претходним годинама нису смањиле вишкове запослених.

– У одлуци о максималном броју запослених у 2017. години поделићемо локалне самоуправе у укупно седам група. Оне које имају мањак радника, упослиће нове. Оне које имају вишак, мораће да отпуштају јер ново запошљавање мора да буде фискално неутрално – истакла је Ана Брнабић.

По њеним речима, приликом новог запошљавања у јавну управу у оним општинама у којима сада нема довољно запослених, мора се радити на увођењу система, пре свега система одговорности. Наиме, она не спори да се и даље државни службеници запошљавају партијски, али тврди да тога сада има много мање него раније, додајући да се залаже „за здрав разум у јавној управи”.

– Боље вам је да запослите некога ко је стручан него некога из ваше партије јер ћете ви на крају одговарати за те резултате. Боље резултате ћете постићи са стручним људима него с партијским кадром и члановима шире или уже фамилије – рекла је Ана Брнабић.

Као пример, она је навела да се сада не могу отпустити неки државни службеници који су дуго у управи, а не раде ништа, нису учили, нељубазни су према грађанима. На њихово место не могу да се приме способни људи и то је велики проблем реформе јавне управе.

 

– Апсолутно сам против тога да неко треба да дође на функцију само зато што је припадник неке мањине или странке, већ за ту функцију мора да буде стручан, а када је стручан, онда не сме да се осећа лоше због било какве оријентације, припадности или због својих размишљања све док то не штети никоме – закључила је министарка.

Љ. Малешевић

 

С буџета у пензију

Вишак од 5.000 запослених у јавном сектору ове године биће решен тако што ће они с буџета – јер плату примају из републичке касе – отићи на касу Фонда ПИО. То ће неминовно довести до повећања броја пензионисани у наредној години, али очекује се да ће дотације државе за редовну исплату пензија догодине бити мање и да ће се свести на меру која је прихватљива и ММФ-у, тако да долазак вишка запослених у јавном сектору међу пензионере не би требало додатно да оптерећује пензијску касу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести