ЈОШ 42 НОВЕ БУШОТИНЕ ПУШТЕНЕ У РАД у 2023. години: Где се производи нафта у Србији

Производња нафте у Србији обавља се на 870 нафтних и 69 гасних бушотина у експлоатацији, на којима се примењују различите методе експлоатације, а поред ових, у 2023. додатно су пуштене у рад 42 нове бушотине - 41 разрадна и једна истражна бушотина, наводи се у Одлуци о утврђивању Енергетског биланса Републике Србије за 2024. годину, која је објављена у Службеном гласнику.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

НИС а.д. Нови Сад је једина компанија која се бави истраживањем и производњом нафте и гаса, а поседује прерађивачки комплекс у Панчеву укупног капацитета прераде 4,8 милиона тона сирове нафте годишње, а поред тога поседује и Погон за припрему и транспорт нафте и гаса у Елемиру.

Производња течног нафтног гаса (ТНГ), као деривата природног гаса, обавља се у Елемиру у Погону за припрему и транспорт нафте и гаса НИС а.д. Нови Сад и у Оџацима и то у погонима "Стандард гаса" д.о.о. и у погонима Хипол а.д.

Производњу пропан-бутан смеше и аутогаса, засновану на намешавању компонената, обавља компанија Петрол ЛПГ д.о.о. Београд у погону у Смедереву, компанија ВМЛ д.о.о. Београд у погону у Јакову.

Транспорт деривата нафте у Србији обавља се железничким, бродским и друмским саобраћајем.

Од рафинерија до терминалских постројења углавном се обавља железничким и бродским транспортом, а у развозу до крајњих потрошача, друмским.

Како се наводи, једино привредно друштво које обавља делатност транспорта нафте нафтоводом у Србији је "Транснафта" АД Панчево.

"Транснафта" АД Панчево обавља делатност транспорта нафте нафтоводом који се простире на траси од реке Дунав од Сотина на граници са Републиком Хрватском до Рафинерије Панчево и његова укупна дужина је 154,5 километара.

Домаћа бруто производња деривата планирана је у износу од 3,616 милиона тона, а то је за 11 одсто мање у односу на процењену бруто домаћу производњу деривата у 2023. години у износу од 4,081 милиона тона.

Имајући у виду укупне потребе за нафтним дериватима у 2024. години, као и планирану домаћу производњу нафтних деривата и расположиве залихе, недостајуће потребне количине нафтних деривата у износу од 1,100 милиона тона обезбедиће се из увоза, што је за 22 одсто више у односу на процењени увоз у 2023. години у износу од 0,900 милиона тона.

У 2024. години планиран је и извоз нафтних деривата у износу од 0,440 милиона тона који је за 21 одсто мањи у односу на процењени извоз у 2023. години у износу од 0,559 милиона тона.

Како се наводи, финална потрошња деривата нафте у 2024. години планирана је у количинама од 3,930 милиона тона од чега је финална потрошња у неенергетске сврхе у 2024. години планирана у износу од 0,608 милиона тона, а финална потрошња у енергетске сврхе планирана је у износу од 3,322 милиона тона.

У структури ове финалне потрошње нафтних деривата за 2024. годину индустрија учествује са 12,9 одсто, саобраћај са 79,7 одсто, а остали сектори са 7,4 одсто.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести