Брнабић: Србија још увек у трци за Фолксваген

БЕОГРАД: Србија још увек има шансе за долазак "Фолксвагена" и наставићемо да се боримо, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић.
ana brnabic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Србија се бори. Разумем да постоје људи у Србији који би били бексрајно срећни да 'Фолксваген' не дође у Србију. Постоји, на срећу, много, много више људи који ће бити бескрајно срећни ако 'Фолксваген' дође у Србију. Постоји и много људи који су данас срећни зато што Србија као једина држава која још увек није чланица Европске уније јесте у финалној трци за 'Фолксваген' ", изјавила је премијерка гостујући на ТВ Пинк.

Према њеним речима, то је пре пет година било потпуно немогуће.
"Самим тим што нисте чланица ЕУ, такве компаније нису размишљале о вама. То што ми данас јесмо у финалној трци за 'Фолксваген' са великим тржиштима, огромним земљама као што је Турска, чланицама ЕУ попут Бугарске, што је мала Србија у тој игри, још једна је потврда тога колико Србија данас вреди, колико је поштована и колико се побољшала перцепција и услови пословања", рекла је Брнабић.

Истиче да ће Влада дати све од себе и да се на доласку "Фолксвагена" у Србију ради заједнички.
Она је додала да председник Србије Александар Вучић својим сарадницима и угледом у свету умногоме доприноси раду Владе.
"Нећемо одустати до последњег тренутка, даћемо све од себе и трчацћемо ту трку до краја", каже Брнабић.

ИТ најбрже растући сектор у Србији

Сектор информационих технологија је најбрже растући сектор у Србији, изјавила је Брнабић истакавши да морамо да промовишемо Србију као земљу иновација и земљу знања и да направимо трансформацију наше економије.

Брнабић је говорећи о инвестицији америчког НЦР за Пинк рекла да вредност те инвестиције није само у томе да је то додатних 90 милиона долара и 30.000 метара квадратних за једну од водећих светских компанија.

Истакла је да то није само "кол центар" као што, како каже, неки говоре, већ је цело истраживање и развој НЦР-а сада пребацен у Србију.
"Они су пребацили и центар за роботику у Србију, пребацили су све услуге које они пружају за цело тржиште", рекла је Брнабићева и подсетила да је директор те компаније рекао да, када се буде покварио АТМ апарат на Вол Стриту, он ће се поправљати из Србије, знањем из Србије", истакла је премијерка.

Указала је да је раст у ИТ сектору у 2017. био 21,6 одсто у односу на 2016. годину, а да смо прошле године имали додатни раст у том сектору од 26,2 .
Брнабић је такође исказала захвалност НБС коју је назвала једним од шампиона дигитализације у Србији и отварања тржишта Србије и подршке свих јавних инвестиција, и навела да објавила податке да је у првом кварталу ове године раст ИТ сектора у Србији био 28,9 одство.
"Ви имате сектор који расте 22 одсто, 26 одсто, 29 одсто из године у годину ви немате други такав сектор. Прошле године је први пут извоз ит сектора пребацио милијарду евра, то ће ове године свакако бити још доста јаче", рекла је она и додала да је то сектор услуга који изузетно брзо расте и полако достиже извоз робе из Србије.

Према њеним речима, то доказује потпуно оздрављење наше економије која је заснована на знању и иновацијама које ће дугорочно значити и много брже стопе раста БДП-а, односно много одрживији економски раст.
Она је навела да је јуче НБС изашла са информацијама о приливу страних директних инвестиција у Србију за прва четири месеца ове године, од 1,2 милијарде евра, што је за чак 14 одсто боље од прошле године.

"Прошле године смо имали 3,5 милијарди евра. Без сумње смо лидер у региону у инвестицијама и свако ко каже другачије најискреније лаже" рекла је Брнабић.
Тај прилив је скоро па дупло већи него у целом региону, закјучила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести