Ђиновић: Податке о путовањима прикупљамо по закону, безбедни су

БЕОГРАД: Помоћник директора Пореске управе и директор Центра за велике пореске обвезнике Мирослав Ђиновић рекао је да се и у Пореској управи (ПУ) питају зашто се подигла толика прашина око дописа ПУ туристичким агенцијама да доставе податке о физичким лицима која су уплаћивала аранжмане веће од 5.000 евра, јер су то подаци које Управа сходно закону прибавља у оквиру редовних активности на утврђивању порекла имовине.
d
Фото: Tanjug (video)

Он је за Танјуг телевизију истакао да су подаци о аранжманима од 5.000 евра па навише само подаци који се придружују осталим подацима.

Сам податак да је неко путовао за 5.000 или за 15.000 евра, а да при том нема других облика имовине који су нелегално стечени или непријављени није разлог да се тај неко брине. Разлога за бригу немају ни туристичке организације, јер су њихови подаци безбедни и добро чувани и третирамо их као службену тајну, рекао је Ђиновић.

На питање зашто је као гранична изабрана баш сума од 5.000 евра рекао је да је Пореска управа на становишту да је овај износ за једно туристичко путовање значајно велики и да представља само један мали индикатор да се ради о богатом појединцу.

То је податак који се придружује свим осталим претходно утврђеним вредностима имовине пореског обвезника, као што су рецимо вредност виле коју он поседује, акција, штедних улога и томе слично, рекао је Ђиновић.

Упитан да ли су неке агенције већ доставиле податке, он је рекао да су их доставиле три и да је једна велика организација доставила податке да су за три године само четири особе користиле тако вредне аранжмане.

То значи да уопште није реч о великом броју људи, закључио је Ђиновић.

Он је, такође, рекао да није тачно да Пореска управа на овај начин крши право на приватност и заштиту података о личности.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести