ЕМС: Диспечери ЕМС-а спречили "блекаут" у региону

Диспечери ЕМС-а , 8. јануара, брзим реаговањем спречили да не дође до потпуног нестанка струје (blackout) у Србији и осталим замаља у окружењу.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

БЕОГРАД: Из још непознатог разлога 8. јануара, у 14.04 часа, дошло је до поремећаја у раду ЕНТСО-Е интерконекције "Континентална Европа", кажу у Електромрежи Србије и истичу да је преносни систем у Србији стабилан, као и да су диспечери ЕМС-а тог дана брзим реаговањем спречили да не дође до потпуног нестанка струје у Србији и осталим замљама у окружењу.

"Диспечери Националног диспечерског центра (НДЦ) Електромреже Србије АД учестовали су у координацији санирања поремећаја и повезивања два острва, које је успешно повезано у 15:07 часова", кажу у ЕМС-у за Танјуг.

Истичу, такође, да су својим брзим и прецизним акцијама, као и правовременим одлукама наши диспечери спречили да не дође до "потпуног ''блекаута'' Србије и осталих замаља у окружењу које су чинили острво, и то тако да грађани Србије нису ни знали да се нешто дешава".

ЕМС напомиње да је у току анализа и припрема званичног извештаја од стране Европске мреже оператора преносних система електричне енергије (ЕНТСО-Е), чији је члан и ЕМС.


Градоначелник Зајечара: Три села без струје, екипе на терену

Од 27 села у околини Зајечара, која су данас имала проблем са нисконапонском мрежом, још три су и даље без струје, а очекује се да ће екипе које су на терену квар санирати до поноћи, рекао је Танјугу градоначелник тог града Бошко Ничић.

Он је навео да Брусник, Метриш и Табаковац тренутно немају струју.

Ничић каже и да су главни путни правци проходни и да Зајечар нема проблем са поплавама, али да би, наводи, проблем могло бити нагло отапање снега и активирање бујичних река.


У складу са правилима рада тог удружења, а по добијању званичног извештаја надлежних органа у ЕНТСО-Е и наша јавност ће бити обавештена о свему, кажу у ЕМС - у.

"Преносни систем Србије у овом тренутку је стабилан. Јавност у Србији треба да зна да је током поменутог инцидента, што је и званично објавио ЕНТСО-Е, дошло до раздвајања интерконекције на два дела", наводе у том предузећу.

ЕМС објашњава да се раздвајање десило тако да је део југоисточне Европе односно преносни системи: Турске, Грчке, Албаније, Северне Македоније, Бугарске, Црне Горе, БиХ, део Хрватске, део Румуније и највећи део Србије чинио једно острво у којем је због значајног вишка енергије дошло до повећања фреквенције тако формираног система, док је остали, већи део Европе чинио друго острво са мањком енергије и пада фреквенције.

"Овакве појаве нису честе. Последњи већи поремећај десио се 2006. године у западној Европи и није имао утицаја на преносни систем Србије. Узроци могу бити разни: од невремена, кварова у мрежи, утицаја интерминентног рада обновљивих извора и слично".

Међутим, ЕНТСО-Е као асоцијација оператора преносних система Европе дефинише сет техничких правила које свака чланица треба да имплементира да би се овакви случајеви спречили.

Електромрежа Србије као оператор преносног система Србије пуноправни је члан ЕНТСО-Е и велике "Европске интерконекције", чиме се постиже сигурност система и појаву великих поремећаја своди на минимум.

Такође, географски положај Србије са својих осам граница које су добро интерконективно повезане са суседима, даје додатну сигурност преносном систему Србије, истиче ЕМС.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести