Европа широм отвара врата за наше раднике:  Никад лакше до посла у Немачкој, Словенији...

Одлазак наших грађана на рад пут земаља Европске уније до сада је био повезан с низом препрека.
medicinske sestre operacije FICA
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Посао су веома тешко могли да добију јер је било веома тешко обезбедити радну дозволу. Међутим, сада се ситуација значајно променила јер су многе земље  ЕУ суочене су с проблемом недостатка радника и због тога су отвориле своје границе и за грађане земља које нису чланице.

Поред самосталног одласка на рад у иностранство може се отићи и преко државних инстиуција, што је за раднике и најбоље јер је тада степен заштићености њихових радних права, као и сигурност посла изевснија. Шансу да се на тај начин запосле у иностранству од почетка овог месеца имају грађани наше земље који су заинтересовани да раде у Словенији. Наиме, јуче је ступио на снагу споразум о запошљавању држављана Србије у Словенији, који је ратификован у мају и који ће значајно олакшати запошљавање српских држављана у Словенији. Сва посредовања приликом запошљавања обављаће се у Националној служби за запошљавање, а споразумом су дефинисана права и обавезе и послодаваца и незапослених лица и обезбеђена ефикасна заштита права радника у другој држави, односно они ће имати једнак третман с држављанима Словеније.


Неко се врати, а неко не

Радне миграције су уобичајене - ван земље у потрази за радним местом одлазили су, одлазе и одлазиће и грађани других држава, не само Србије. Некад је мотив боља зарада, некад напредовање у каријери, некад усавршавање, понекад радозналост... Многи се врате врзо, многи остану неколико деценија, али је и много оних који заувек остану да живе у земљи у коју су отишли да раде неколико месеци - јер су основали породице, стекли пријатеље, успоставили пословне и животне контакте...


Од почетка наредне године грађанима наше земље биће лакше да нађу посао и у Немачкој јер ће почети примена новог закона о запошљавању у тој земљи. По речима директора НСЗ Зорана Мартиновића, за сада се не зна како ће немачка страна ценити равноправност квалификација у складу са стандардима који важе у тој земљи.  -  Сарађујемо с Немачком агенцијом за запошљавање у неким другим областима, али у погледу тог закона за сада не - рекао Мартиновић - Видећемо да ли они очекују  сарадњу с нама или ће радити једнострано, с обзиром на то да ће они ценити и врсту квалификација и изједначност тих квалификација с њиховим стандардима и услове под којима ће наши држављани улазити у Немачку, стицати радне дозволе и радити. Сигуран сам да ће новим законом бити олакшан одлазак и запошљавање у Немачкој, и   очекујем велико интересовање.

Мартиновић је истакао да према том закону грађанин може да се усели како би радио или тражио прикладан посао, а да није неопходно да има посао да би добио дозволу за боравак, што је обавеза у појединим земљама. По његовим речима, с Немачком се најинтензивније сарађује у области медицинске делатности и медицинско особље из Србије у Немачкју одлази под врло јасним условима, као и да та појава није тако масовна, бар што се тиче одласка преко НСЗ.

- Одлазак медициснког особља није алармантно да бисмо могли да кажемо да ће то угрозити наш здравстени систем јер на евиденцији увек има око 7.000 медицинских сестара и техничара који чекају посао, а годишње се, преко НСЗ кроз сарадњу са Немачком запосли њих око 500. Поред кадра медицинске струке Немци су највише тражили возаче. Уз то, потребни су им и сезонски радници у пољопривреди, али се у том сегменту нисмо договорили јер су понуђени услови које наша страна није могла да прихвати – није био дефинисан начин уплате пензијског стажа јер у тој области у Немачкој послодавац нема ту врсту обавезе. То наравно, не значи да наши држављани неће одлазити и без тог споразума и да неће налазити неки други начин да се запосле у Немачкој. Велики број возача у Немачку није отишао преко НСЗ, па ми се чини да више одлазе преко агенција за запошљавање или посао налазе захваљујући познанствима - рекао је Мартиновић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести