За наше раднике немачка врата нису затворена

Велики прилив избеглица ове године запљуснуо је Европу, а највише људи који су се упустили у дуго и неизвено путовање преко неколико држава жели живот да настави у Немачкој.

У ову земљу, у потрази за бољим животом, желе да оду и многи грађани мање развијених земаља Европске уније, али и становници Србије, који у Немачкој могу да раде захваљујући споразуму између наше две земље.

Иако грађани Србије веома тешко могу доћи до посла у земљама Европске уније, то је, ипак, могуће. Тако је у Немачку могуће отићи уз сва потребна документа и потпуно легално.  Како кажу у Министарству за рад Србија има потписан споразум о упућивању запослених на привремени рад у иностранство на основу уговора о извођењу радова, такозвани деташман о та врста споразума постоји само са Немачком.  ОВај споразум датира још из 1988. године и омогућава да послодавци из Србије, која није чланица ЕУ, на поједностављен начин изводе радове и упућују своје запослене на територију Немачке. Како кажу и овом министарству, на основу споразума Немачка одобрава годишњу квоту (октобар текуће године - септембар наредне године) о максималном броју радника који се могу ангажовати по основу деташмана. Тако је за деташманску 2014. годину одобрена квота износила 2.770 запослених, а упућено је просечно 1.603 запослених. За ову деташманску  годину одобрена је иста квота, 2.770 запослених, а до почетка августа упућено је просечно 1.594 запослених.

Многе домаће фирме своје запослене, захваљујући деташману, шаљу на рад у Немачку, а пре тога је потребно да се уговори посао и консултује с Министарством за рад и тражи дозволу. Тада је боравак радника из наше земље у Немачку потпуно регулисан, радници су редовно плаћени, у Немачкој се уплаћује порез, а фирме у Србији уплаћују доприносе.

Деташман обезбеђује ангажман радника у Немачкој  у неолико привредних области, али у овој земљи су веома тражене и неке друге струке. То би могла отворити и могућност да  стручњаци из различитих области добију посао у Немачкој,  а како је недавно рекла министарка за социјална питања у немачкој влади Андреа Налес грађанима из шест земаља западног Балкана, међу којима је и Србија, требало би да буде олакшано запошљавање и плаћена професионална обука у Немачкој, где је тренутно чак  600.000 слободних радних места. Она је истакла да је  потребно створити контигент радних дозвола за држављане шест држава Западног Балкана и предложила да се у наредних пет година, за њих годишње обезбеди 20.000 радних дозвола - без обзира на квалификацију.    

Д. Млађеновић

 

Пријаве се брзо решавају

Послови деташмана могу да се изводе у неколико привредних грана, истичу у Минидстарству рада. Тако се могу запослити радници у грађевинарству, производњи и преради метала, монтажи, изолацији, пољопривреди, шумарству, рударству, пословима рестаурације и месно-прерађивачкој индустрији.

За спровођење овог споразума/деташмана надлежно је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које по пријави послодаваца са одговарајућом документацијом издаје двојезичан образац – сагласност, на основу кога привредни субјект може почети радове у Немачкој. Послодавци редовно и континуирано подносе пријаве за добијање сагласности, које се решавају врло брзо.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести