Илегални радници нигде нису добродошли

Непријатна ситуација у којој су се пре неколико дана нашли држављани Србије на привременом раду у Словачкој поново отвара питање о ангажману српских радника у земљама Европске уније.
д
Фото: Илустрација

Наиме, у словачком граду Шалу приведена су 23 држављана Србије, двоје није имало важеће путне исправе и уручено им је административно решење о забрани боравка у Словачкој у трајању од годину. Приведени српски радници имају рок од седам дана да добровољно напусте Словачку, а уколико то не учине, биће покренут поступак реадмисије.

И от је једна од непријатних прича с ружним епилогом с којима се сусрећу радници из Србије који одлазе ван граница наше земље да би обезбедили егзистенцију. Последње две године пут Словачке је из Србије отишло доста грађана, уз различита искуства, а било је и потписивања петиције којом се захтевало да раднци из Србије напусте ту земљу. Ипак, радећи у фабрикама у неколико градова у Словачкој, месечно се може зарадити од око 500 до око 900 евра, што је знатно више него у Србији и што је многима мотив да се одлуче на тај корак. Уз оне који то учине поштујући све прописе и законе земље у којој се запошљавају, нажалост, било је и има и оних који то не чине, и то најчешће на своју штету.

У словачком граду Шалу приведена су 23 држављана Србије

Истини за вољу, треба рећи да је раднике из Србије пут Словачке уз обезбеђен посао, водило неколико агенција за запошљавање. Понеке су, уз посао, обезеђивале и смештај и пут до града у којем ће се радити, а радну и боравишну дозволу обезбеђивало је мало њих па су неретко српски радници у Словачкој радили без потребних документа, пре свега радне дозволе или она није била легална, а има и случајева да су радници из наше земље у Словачкој боравили далеко дуже него што су им обезбеђивала документа.

Због неправилности у раду, неколико агенција за запошљавање је затворено, али то не значи да радници из Србије не иду у Словачку. На интернету и даље има веома много огласа у којима се траже радници за послове у Словачкој јер у тој земљи недостаје радне снаге. При томе, за послове који се нуде није потребна нека одређена струка и веома су тражени радници из земаља које нису чланице ЕУ. Разлог је поптуно јасан – њихов ангажман је за послодавце далеко повољнији него да запошљавају раднике из земаља ЕУ, а уз то, грађани Словачке, рецимо, покушавају да нађу посао у другим земљама ЕУ, где су примања виша него у тој земљи па је и то разлог што у Словачкој раде грађани Украјине, Србије, Македоније...


Какви су прописи

Компетенције надлежних словачких органа када је у питању контрола нелегалног запошљавања нису јасно дефинисане, а у компанијама контролу, по правилу, обављају представници Инспекције рада и Полиције за странце. У тој земљи се сматра нелегалним уколико послодавац није пријавио радника најмање један дан пре ступања на посао, а полиција контролише да ли је дошло до прекорачења дужине дозвољеног боравка. Приликом инспекције контролише се такозвано кодирање радноправног односа, које је извршено у складу с прописима ЕУ.


Слободно се може рећи да је одлазак радника из земље у иностранство појава је која није карактеристична само за Србију, напротив. Ипак, они који размишљају о томе треба да знају да је за легалан боравак и рад у иностранству потребно имати сва неопходна документа јер у супротном последице могу бити забрана боравка, протеривање... Радници из Србије су тражени на многим тржиштима и много је начина да се пут радног места у иностранству оде легално, уз све потребне документа, али је сигурно да има и оних који не презају од превара, а да се то не би дешавало, такве огласе једноставно не треба узимати у обзир.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести