Ко не затвори рачун у Алфи, остаје у ЈУ банци

Куповина или спајање банака на домаћем тржишту доносе власницима нове могућности, а клијентима шансу да пређу у нову банкарску кућу која настаје или да пронађу другу банку за себе.
с
Фото: Dnevnik.rs

Клијенти новонасталих банака су при томе у потпуности заштићени захваљујући Закону о заштити корисника финансијских услуга, односно банка: купац не може да пооштрава услове у односу на оне које су уговором имали и који су важили код претходног власника.

Да подсетимо, Алфа банку је ове године преузела „МК група”, која је власник и АИК банке. Алфа банка, у којој је доминирао грчки капитал, повукла се с тржишта, нови власник је тој банци вратио старо име – Ју банка – а истовремено је у току спајање АИК-а и Ју банке. Међутим, Алфа банка још није постала историја за ово тржиште, односно формалноправно ће се угасити 22. децембра. До тог времена сви клијенти Алфа банке треба да се јаве у неку од пословница те банке или Ју банке, где могу да обнове минус на рачуну, продуже или разроче штедњу.

Нови власник указује на то да су сви клијенти Ју банке обавештени о променама и спајању, које треба да се оконча до краја 2017. године, и истичу да су сви добродошли у заједничке пословнице АИК-а или Ју банке, којих је широм Србије 62. Уколико то не учине, након 22. децембра постаће клијенти Ју банке, односно АИК банке.

Ипак, многи власници рачуна у банкама које престају да послују на тржишту су у недоумици па се тако и „Дневнику” обратила читатељка која је клијенткиња Алфа банке, питајући се каква је судбина девизног рачуна који има у тој банци и које је кораке најбоље направити.


Тражити потврду

Код нас се с променом радног места често мења и банка код које клијент има текући рачун, односно прима плату. Тада се на стари рачун обично заборави па се многима због тога касније појаве заостале обавезе – минуси и негативне историје код Кредитног бироа. Зато је приликом промене банке најбоље отићи у ону из које се одлази, измирити обавезе и затворити рачун који се не користи. Када то учини, клијент треба да тражи и писмену потврду да је обавезе измирио, а банка је обавезна да потврду изда бесплатно. То је корисно урадити и када се банка мења, не само када има власничких промена.


Треба знати да промена имена банке не значи и промену услова под којима су клијенти добили банкарске производе. Тачније, банка може да им понуди само боље услове – ниже камате или дуже рокове отплате, али не и краће рокове и више камате. Услови под којим су склопили уговоре с Алфа банком важе све док они не истекну.

Клијенти који одлуче да напусте банку-следбеника, пре тога морају да измире обавезе које имају. То значи да евентуални минус на рачуну или кредит морају вратити банци, а морају испунити и све обавезе по платним картицама. Уколико се раскида уговор о штедњи, узимају се у обзир одредбе које су важиле при потписивању.

Клијенти којима из било којег разлога стари кредит не одговара, могу га рефинансирати. Промена банке је тада иста као и када се банка мења из било којег другог разлога. Најједоставнији је поступак за клијенте који имају штедњу без орочења. Они свој новац, уколико желе, могу подићи и затворити рачун.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести