Комерсант: Пољска рафинерија тражи руску нафту у 2023.

МОСКВА: Највећа пољска рафинерија нафте "Орлен" поднела је захтев руском нафтном оператеру "Трансњефту" за набавку три милиона тона руске нафте преко нафтовода Дружба у 2023. години, упркос плановима да се прекине са куповином деривата од Русије, објавио је данас руски "Комерсант бизнис", цитирајући своје изворе.
naftovod
Фото: pixabay.com

Према писању листа, пољска компанија се пријавила за транзит три милиона тона руске нафте годишње, по дугогодишњем уговору, пренео је ТАСС.

Осим постојећих захтева потрошача који користе руту Дружба, која иде ка Мађарској, Словачкој и Чешкој, преко Украјине, волео бих да кажем да постоји наруџбина пољских потрошача за транзит у 2023. години, рекао је потпредседник "Трансњефта" Сергеј Андронов.

Упркос ембаргу на извоз руске нафте у ЕУ, који ступа на снагу 5. децембра, "организовање набавке иде по плану", казао је представник "Трансњефта".

Кренула нафта цевоводом Дружба, цене пале

Цене нафте су оштро пале данас поподне након што су обновљене испоруке Мађарској преко надфтовода Дружба после поправке електроенергетске инфрастуктуре оштећене у последњим руским нападима на Украјину.

Како преноси агенција "Блумберг", мађарски министар спољних послова Петер Сијарто саопштио је да је поново почео проток нафте из Русије ка источној Европи преко нафтовода Дружба.

Цене нафте, које су раније током дана расле због извештаја да је један танкер код обале Омана погодила ракета, кренуле су силазном путањом после вести да је поново покренут проток преко цевоцода Дружба.

Међународно референтна европска нафта Брент је пала за 2,26 посто на дневном нивоу на 91.71 долар по барелу, према подацима до 17:30 часова по нашем времену објављеним на порталу оилприце.цом, који у реалном времену прати кретање цена на тржишту.

Америчка нафта WTI је појефтинила за 2,69 процената на 84,58 долара за барел.

Цене природног гаса и струје су такође опале пошто су лидери НАТО и Пољске саопштили да нема назнака да је ракетни удар на пољску територију био намерни руски напад, наводи "Блумберг".

Трговци су и даље на опрезу у погледу било каквог знака ескалације рата, као и у погледу ризика по европску енергетску инфраструктуру.

Њујоршка агенција такође наводи да ће европски купци можда морати да прихвате 15-годишње уговоре за снабдевање течним природним гасом (ТПГ), што је троструко дужи рок од оног који преферирају, уколико желе да закључе споразуме о снабдевање из предложених америчких извозних погона, према извештају компаније Мекинси.

Гаса у Северној Америци има довољно да се задовољи и домаћа и извозна потражња у наредних најмање 30 година, али су произвођачима потребни дугорочни уговори да би финансирали изградњу додатних погона, објавила је данас та консултантска кућа.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести