На продају Центар Сава и  пословна кула Београђанка

Град Београд поново продаје Центар "Сава" а и "Београђанка" ће до краја месеца бити на продају, јавља Радио телевизија Србије.
b
Фото: Youtube Printscreen

Град Београд ускоро ће по трећи пут понудити на продају Центар "Сава". Конгресни центар саграђен је пре 42 године, сви системи у њему раде, али су трошкови одржавања, рачуни за струју и грејање такви да, је пословање нерентабилно без обзира на то што се годишње овде организује више од 350 програма са око пола милиона учесника и посетилаца

Град Београд је преузео обавезу плаћања струје, међутим, дуг за порез на имовину и даље је велики проблем. 

"Центар 'Сава' да нема порез на имовину који је огроман био би на малом минусу. Енергетска неефикасност се плаћа, данак што се ништа није улагало. Системи јесу добри али неефикасни", каже Ђорђе Мазањанин, в. д директора Центра "Сава".

Завод за заштиту споменика културе покренуо је процедуру да се Центар "Сава" прогласи културним добром и на то ће морати да рачуна потенцијални купац.

"Услови ће бити да осим новца купац у наредних пет година уложи најмање 50 милиона евра у обнову центра 'Сава' и биће забрањена промена намере", каже заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Још један симбол града биће понуђен на продају - "Београђанка". Надлежни кажу да се од издавања пословног простора у овом објекту не подмирује ни половина трошкова.

"Оно је дело бившег градоначелника Бранка Пешића. То је објекат од кога град нема користи. Кирија не покрива трошкове одржавања а тражимо инвститора који ће обновити зграду, радити као пословни центар, плаћати порез на имовину и град ће од тога имати користи", каже Весић. 

Робна кућа је већ неко време у приватном власништву тако ће на продају бити понуђена пословна кула од 23 спрата, висине 101 метар. "Београђанка" је била једна од првих паметних зграда на Балкану јер је компјутерски систем управљао грејањем и хлађењем.

Потенцијалног купца ће сачекати четири најбржа лифта, уграђена пре неколико година, али и велики трошкови реконструкције, пре свега фасаде, чија површина је 11.500 квадратних метара.

Ова зграда је под заштитом државе тако да ко год да буде власник неће моћи да мења њену спољашност.

У овом тренутку у "Београђанки" највише пословног простора користе градске и републичке институције и Студио Б.

По којој цени ће бити понуђена знаће се када Град Београд распише тендер.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести