Пет милијарди из буџета за одштете због уједа паса

БЕОГРАД: Државна ревизорска институција (ДРИ) закључила је да су локалне самоправе за последње четири године потрошиле много новца из буџета за плаћање одштете због уједа паса.
Psi lutalice u centru Sremskih Karlovaca  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Пси луталице у центру Сремских Карловаца Фото: Дневник.рс

Локалне самоуправе су за последње четири године за обављање послова служби зоохигијене из буџета издвојиле шест милијарди динарам, а у том је периоду поднето висе од 68.000 пријава грађана због уједа паса.

На име одштете из локалних буџета исплаћено је грађанима преко пет милијарди динара, наводи се у извештају ДРИ, уз оцену да је то последица неефикасног приступа надлежних органа проблемима власничких и невласничких паса.

ДРИ наводи да је конролисала локалне самоуправе у Лесковцу, Прибоју, Неготину и Новом Саду, те закључује да Прибој и Неготин нису обезбедили услове за ефикасно поступање са напуштеним животињама, да ни после 11 година од усвајања Закона више од трећине општина није донело програм контроле и смањења популације напуштених паса и мачака, а да три од четири контролисане локалне самоуправе тај програм не спроводе у пракси.

Чак 70 одсто општина и градова није изрекло ниједну казну за неодговорно понашање власника паса, нити је предузело активности на развијању свести грађана о одговорном власништву.

ДРИ је контролисаним локалним самоуправама препоручила да исправе уочене неправилности и праксу која није у складу са законом, а Управи за ветерину да планира чешћи инспекцијски надзор над спровођењем Закона о добробити животиња и Закона о ветеринарству.

Предложене су и измене прописа и израда националне стратегије за управљање популацијом паса.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести