Почело откопавање угља на новом колубарском копу "Г"

ЛАЗАРЕВАЦ: Електропривреда Србије почела је данас откопавање угља на новом копу Поље "Г" у оквиру рударског басена Колубара, у присуству министра енергетике Александра Антића и в.д. директора ЕПС-а Милорада Грчића.
Kolubara/Tanjug
Фото: Tanjug

Планирано је да се на новом копу годишње производи између пет и шест милиона тона угља и њиме се обезбеђује стабилна производња електричне енергије у зимској сезони.

Антић је рекао да је тај коп важан за укупан енергетски систем, за производњу угља и струје.

Истакао је да је то једно од најбољих колубарских лежишта пошто ће се добијати врло квалитетан угаљ.

Испитивања су показала да је у зони новог копа око 34,6 милиона тона угља одличног квалитета.

"Ми смо у наставку експлоатације копа Велики Црљени, јер је Г његов заменски коп успели да сачувамо и припремимо велики део опреме за почетак производње. Ново лежиште има компаративну предност, има малу количину откривке", навео је Антић.

Рекао је да "нећемо јурити тоне као што то радимо на осталим коповима" зато што квалитет тог угља омогућава да се унапреди укупна квалитет угља из Колубаре који ће ићи ка ТЕНТ-у.

"Како би када у 2018. уђемо у процес хомогенизације угља од овог копа имали тај кључни елемент да можемо да избацкујемо калоријску вредност неопходну за несметан и хармоничан рад свих наших термоелектрана".

Минситар каже да ће тих око 8.500 килоџула по килограму поправити квалитет угља са Тамнаве западно поље да ћемо имати дугорочну испоруку квалитетног угља за термоелектране.

Антић је рекао да ће све око копа Г, што је урађено заједно са измештањем Ибарске магистрале и реке Пештан, ће нас коштати између 55 и 60 милиона евра и нагласио да је реч о изузетно рентабилној инвестицији.

Министар каже да ће у 2018. у Колубари бити настављене активности за отварање новог поља Радљево, које је заменско за Тамнаву западно поље, и треба да нам омогући вишедецењски мир за производњу угља.

Додаје да се наставља експропријација земљишта и да ће у 2018. почети набавка опреме вредна око 100 милиона за Радљево, које ће обезбедити ЕПС из својих средстава, како би у 2019. почеле прве рударске активности на пољу Радљево.

Најавио је да ће током новогодишњих дана обићи запослене у енергетском сектору и нагласио да они раде у свим временским условима, без прекида, и за државне и временске празнике.

Грчић је рекао да је "Г" једно од "важних нових поља за будућност" односно опстанак Колубаре.

"Ово је дуго чекани дан и дуго очекивани пословни догађај у рударском басену Колубара, као срцу ЕПС-а, коначно је свануо - започета је производња угља на новом отвореном пољу Г".

Грчић каже да остаје да се отвори и коп Радљево и да смо онда обезбедили производњу угља у Колубари за производњу струје за неколико наредних деценија.

Навео је да ће угаљ из копа Г бити веома високог квалитета и да ће производњом угља са тог копа бити побољшан квалитет угља и из свих осталих копова.

Колубара завршава 2017. годину стабилно на ногама, наглашава Грчић додајући да се година завршава са преко 700.000 тона произведеног угља више.

"Имамо велики успех и у Костолцу, где је отприлике иста количина угља произведено више него у истом периоду прошле године, а до краја године то ће када се саберу костолачки и лазаревачки бити нешто испод 1,6 милиона тона угља. То је разлог због којег желим да кажем свим радарима и запосленима у ЕПС-у једно велико хвала", поручио је Грчић.

Захвалио је и Министарству рударства и енергетике и другим министарствима на подршци и пожелео срећне предстојеће празнике.

Најавио је два велика пројекта у Колубари, један веза за развој поља Г - измештање ибарске магистрале у дужини од скоро осам километара.

Каже да је ЕПС после много година успео да заврши све потребне пројекте , добије дозволе и да има обезбеђена средств и да би почетком наредне године требало да крене реализација измештања дела Ибарске, да би поље Г могло да се развија у пуном капацитету.

Нове количине угља осигураће независност и стабилност електроенергетског система Србије у будућности. 

Поље "Г" је изузетно значајно за стабилну производњу угља и електричне енергије, посебно у време веће потрошње током зимског периода.

Да би се дошло до угља, од септембра, када је почело отварање Поља "Г", откопано је око два милиона кубика откривке.

Током радног века копа биће откопано и одложено укупно око 43 милиона кубних метара откривке, а у зони овог копа налази се и око 4,5 милиона кубика међуслојне јаловине.

Предуслов за почетак отварања Поља "Г" и пуштање система за производњу откривке у рад обезбеђен је измештањем 2,6 километара корита реке Колубаре, што је успешно завршено почетком јула.

За континуиран и стабилан рад Поља "Г" предвиђено је и да се до краја 2018. године измести и око седам километара Ибарске магистрале.

РБ Колубара годишње произведе око 30 милиона тона угља из којег се термоелектранама ЕПС-овог огранка ТЕНТ произведе више од 50 одсто електричне енергије за потребе српског тржишта.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести