Покрајина промовише енергетску ефикасност локалних самоуправа

НОВИ САД: Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај организовао је данас у Скупштини Војводине другу по реду конференцију о енергетској ефикасности на тему: „Интензивирање планирања и примене енергетских пројеката“.
Energetika u Pokrajini/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Конференција је организована у сарадњи са Кластером за енергетску ефикасност Војводине и Мађарском националном трговачком кућом. 

Скуп је замишљен као „тачка сусрета“ представника локалних самоуправа као корисника инвестиција, институција и компанија које се баве инвестирањем, пратећим пословима у оквиру припрема пројеката, уговорања, саме реализације и на крају контроле послова енергетске ефикасности. Искуства у тој области су осим актера из Србије пренели и учесници из Мађарске, Словачке, Чешке и Словеније, као и представници УНДП.

Конференцију је отворио покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић, који је истакао значај енергетске ефикасности за Србију и АП Војводину.

„У овој области су велики изазови пред нама. С једне стране имамо податак да је у  прошлом веку популација порасла преко три пута, а потребе за енергентима преко 30 пута, док су с друге стране пред нама изазови који се тичу заштите животне средине, односно саме примене и коришћења енергената“, казао је Ненад Грбић.

Он је нагласио да је данашња конференција право место да се говори о јавно-приватном партнерству, новим моделима финансирања, примерима добре праксе, конкурентности малих и средњих предузећа, кластерима, с крајњим циљем да се утиче на промену енергетске културе становништва.

„Званична статистика говори да је преко половине становништва спремно да спроводи мере енергетске ефикасност уколико наиђе на подршку друштва, институција и саме државе, а наша улога је да становништво информишемо и едукујемо у том смеру“, истакао је Грбић и изнео податак да су прозори и врата у домаћинствима и институцијама просечно стари 30 година. 

„Због тога је неопходно да заједнички изађемо и понудимо крајњим потрошачима  информације о могућностима финансирања и спровођења мера саме енергетске ефикасности. Једном речју да подигнемо хоризонталну  и вертикалну комуникацију  између различитих државних и покрајинских институција, градова, општина и различитих привредних субјеката“, навео је Грбић. 

Ресорни секретар је додао и да ће у оквиру данашње конференције бити презентовано и неколико примера јавно-приватног партнерства. Према Грбићевим речима, до сада су потврђена 62 таква партнерства, а уговорено 27, у вредности од 1,8 милијарду динара. 

„Међутим, оно што је лоше када се говори о јавно-приватно партнерству јесте да свега 6 партнерстава носи 97 одсто укупне вредности уговореног партнерства, од чега највећи део јесте јавна расвета, превоз путника, управљање отпадом“, навео је Грбић.

У оквиру конференције одржане су две сесије. Прва сесија је била посвећена повећању конкурентности средњих, малих и микро предузећа кроз кластеризацију, изврсност и умрежавање. Друга сесија се бавила моделима и искуствима локалних самоуправа које користе средства за енергетску ефикасност, фондовима, ЕСЦО компанијама, пословним банкама, осталим инвеститорима и уговорачима јавно-приватног партнерства.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести